Ciasteczka czekoladowe
SÅ‚odki dzieÅ„ czekolady to bÅ‚ogi raj dla wszystkich Å‚asuchów! Z tej okazji chciaÅ‚am zaproponować szwedzkie ciasteczka czekoladowe w wersji bezglutenowej. Spód ciasteczek skÅ‚ada siÄ™ tylko z czterech skÅ‚adników i jest bezglutenowy. Przygotowany z mielonych migdałów, biaÅ‚ek i wiórków kokosowych, które można pominąć w przepisie, a zamiast nich dodać wiÄ™cej mielonych migdałów. ChciaÅ‚am, żeby ciasteczka byÅ‚y najbardziej zdrowe jak to możliwe wiÄ™c do sÅ‚odzenia wykorzystaÅ‚am cukier brzozowy – ksylitol. Możecie zamienić go na syrop z agawy, cukier trzcinowy lub miód. Krem jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak to mocno czekoladowy z nutkÄ… kawy. Ciasteczka te przypominajÄ… mi troszkÄ™ nasze delicje, oczywiÅ›cie różniÄ… siÄ™ rodzajem spodu i nadzienia, ale forma jest bardzo podobna. Spód, a na nim czekoladowo-kawowy krem zamkniÄ™ty pod “skorupkÄ…” z pysznej czekolady. Ciastka przechowujemy w lodówce, a wyjmujemy tuż przed podaniem, wtedy sÄ… najlepsze! SchÅ‚odzona czekolada cudownie pÄ™ka, kiedy nagryzamy ciasteczko, aby odsÅ‚onić man pyszny krem! Mniam!

Ciasteczka czekoladowe
Piękne i bardzo smaczne ciasteczka.
Składniki
Składniki na ciastka
- 2 białka
- 120 g mielonych migdałów
- 40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
- 40 g cukru brzozowego - ksylitolu lub cukier biały
Składniki na krem
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo
- ciemna czekolada wystarczy 1/2 tabliczki
Instrukcja
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier, całość ubijać razem przez 2 minuty. Następnie dodać mielone migdały i wiórki kokosowe, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie ułożyć na blaszce. Ciastka pieczemy około 12-18 minut w zależności od grubości ciastek, brzegi powinny zrobić się rumiane.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu
Żółtka ubić z miodem lub syropem z agawy, ubijać tak długo, aż masa będzie gęsta i jasna. Kawę rozpuścić w kilku kroplach wody, dodać do żółtek, miękkie masło dodać łyżka po łyżce ciągle miksując. Na koniec dodać kakao, zmiksować. Jeśli krem podczas miksowania zrobi się rzadki należy włożyć go na kilka minut do lodówki.
Na każde ciastko nałożyć łyżkę kremu formując stożek lub kopczyk, krem można nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego, gotowe ciastka włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Każde ciastko chwycić za spód i zanurzyć w czekoladzie (tylko stożek) chwilę trzymać ciasto stożkiem do dołu, aby ociekł nadmiar czekolady.
Gotowe ciastka układać na talerzu, wstawić do lodówki, aby czekolada stężała. Ciastka przechowujemy w lodówce, można je również zamrozić.
- Smaczneogo!
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
W opcji bez cukru i czekolady jest idealne dla biegaczy
Białego cukru nie zalecam dla biegaczy tylko syrop z agawy lub ksylitol, a porządna gorzka czekolada w mikro ilości, to chyba chyba może być? 😉
wspaniałe ciasteczka 🙂 chętnie bym się skusiła 🙂
Zapraszam, zapraszam 🙂