• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

Aktualizacja: 19 sty, 2019 · Opublikowany: 12 kwi, 2016 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Słodki dzień czekolady to błogi raj dla wszystkich łasuchów! Z tej okazji chciałam zaproponować szwedzkie ciasteczka czekoladowe w wersji bezglutenowej. Spód ciasteczek składa się tylko z czterech składników i jest bezglutenowy. Przygotowany z mielonych migdałów, białek i wiórków kokosowych, które można pominąć w przepisie, a zamiast nich dodać więcej mielonych migdałów. Chciałam, żeby ciasteczka były najbardziej zdrowe jak to możliwe więc do słodzenia wykorzystałam cukier brzozowy - ksylitol. Możecie zamienić go na syrop z agawy, cukier trzcinowy lub miód. Krem jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a jego smak to mocno czekoladowy z nutką kawy. Ciasteczka te przypominają mi troszkę nasze delicje, oczywiście różnią się rodzajem spodu i nadzienia, ale forma jest bardzo podobna. Spód, a na nim czekoladowo-kawowy krem zamknięty pod "skorupką" z pysznej czekolady. Ciastka przechowujemy w lodówce, a wyjmujemy tuż przed podaniem, wtedy są najlepsze! Schłodzona czekolada cudownie pęka, kiedy nagryzamy ciasteczko, aby odsłonić man pyszny krem! Mniam!

ciasteczka czekoladowe
Print Pin
5 z 3 głosów

Ciasteczka czekoladowe

Piękne i bardzo smaczne ciasteczka.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 18 minutes
Całkowity czas 48 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciastka

  • 2 białka
  • 120 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych)
  • 40 g cukru brzozowego - ksylitolu ( lub cukier biały)

Składniki na krem

  • 80 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki kakao

Dodatkowo

  • ciemna czekolada wystarczy ½ tabliczki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier, całość ubijać razem przez 2 minuty. Następnie dodać mielone migdały i wiórki kokosowe, wymieszać.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie ułożyć na blaszce. Ciastka pieczemy około 12-18 minut w zależności od grubości ciastek, brzegi powinny zrobić się rumiane.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Przygotowanie kremu

  • Żółtka ubić z miodem lub syropem z agawy, ubijać tak długo, aż masa będzie gęsta i jasna. Kawę rozpuścić w kilku kroplach wody, dodać do żółtek, miękkie masło dodać łyżka po łyżce ciągle miksując. Na koniec dodać kakao, zmiksować. Jeśli krem podczas miksowania zrobi się rzadki należy włożyć go na kilka minut do lodówki.
  • Na każde ciastko nałożyć łyżkę kremu formując stożek lub kopczyk, krem można nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego, gotowe ciastka włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Każde ciastko chwycić za spód i zanurzyć w czekoladzie (tylko stożek) chwilę trzymać ciasto stożkiem do dołu, aby ociekł nadmiar czekolady.
  • Gotowe ciastka układać na talerzu, wstawić do lodówki, aby czekolada stężała. Ciastka przechowujemy w lodówce, można je również zamrozić.
  • Smaczneogo!
ciasteczka czekoladowe
ciasteczka czekoladowe
ciasteczka czekoladowe
ciasteczka czekoladowe
ciasteczka czekoladowe
« Bułki z siemieniem
Chleb bananowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. tom smole napisał

    13 kwietnia, 2016 at 12:33 am

    W opcji bez cukru i czekolady jest idealne dla biegaczy

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2016 at 8:33 am

      Białego cukru nie zalecam dla biegaczy tylko syrop z agawy lub ksylitol, a porządna gorzka czekolada w mikro ilości, to chyba chyba może być? 😉

      Odpowiedz
  2. naszlakusmaku napisał

    12 kwietnia, 2016 at 8:42 pm

    5 stars
    wspaniałe ciasteczka 🙂 chętnie bym się skusiła 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 kwietnia, 2016 at 11:24 pm

      Zapraszam, zapraszam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}