Ciastka Duckanoo to przysmak z Karaibów, podaje się je ze słodką śmietanką lub lodami. Bardzo podobne do naszych kokosanek. Doskonale wyczuwalny smak kokosa połączony z aromatem cynamonu i gałki muszkatołowej, rodzynek i wanilii świetnie się komponuje w jedną całość. Ciasteczka polecam nie tylko z lodami, ale i do filiżanki kawy, mleka czy herbaty.
📖 Przepis
Ciasteczka Duckanoo
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 100 g kaszki na polentę (kukurydziana)
- 145 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml mleka
- 55 g rodzynek
- 50 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki wody
- 20 g masła
🔪 Instrukcje
- W misce połączyć mąkę, kaszkę kukurydzianą i wiórki kokosowe. Wmieszać mleko z esencją waniliową i dodać do mieszanki mącznej. Wsypać rodzynki, cukier, gałkę, cynamon, roztopione masło i wodę. Dokładnie wymieszać.
- Łyżką do nakładania lodów nabierać porcję i układać na blaszce do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Powinny być wielkości piłeczki golfowej. Z podanej porcji wyjdzie 18 sztuk.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut.
- Smacznego!
Można przechowywać wystudzone ciastka w szczelnie zamkniętym słoju.
Comments
No Comments