Ciasteczka migdałowe są bardzo, bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim migdałowym środkiem. W towarzystwie kawy smakują wprost rewelacja! Poza tym, że ciasteczka smakuję wyśmienicie, to również wyglądają cudownie, pięknie opakowane mogą być wspaniałym prezentem dla naszych bliskich. Ciastka są bardzo łatwe do przygotowania pod warunkiem, że schłodzicie wcześniej przygotowane ciasto. Dzięki temu będzie można w bardzo łatwy sposób uformować zgrabne kulki. Proponuję przygotować podwójną porcję ciastek, bo znikają błyskawicznie! Smacznego!
📖 Przepis
Ciasteczka migdałowe
Proste i pyszne ciasteczka migdałowe.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 średnie jajko
- 150 g mielonych migdałów
- 65 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 40 g mąki krupczatki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo
- kilka łyżek cukru pudru od obtoczenia ciastek
🔪 Instrukcje
- Jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę. Następnie dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, mąkę i masło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja grzałek: góra - dół.
- Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 15 - 20 minut.
- Wystudzić na kratce.
- Jeśli nie zjecie ciastek od razu, możecie przechować je do dnia następnego w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Smacznego!
Barbara napisał
Pyszne:)
Anna napisał
Dziękuję bardzo, smacznego!
jaga napisał
pyszne:) ja zrobiłam wersję bezglutenową i dodałam 50g mąki jaglanej, trzeba było troszkę dłużej piec. polecam 🙂
Anna napisał
Dziękuję za fajną modyfikację 🙂 wersja bezglutenowa to poszukiwany przepis 🙂 Pozdrawiam
gin napisał
Wyglądają ślicznie 🙂 I te wspaniałe, wiosenne zdjęcia - ogląda się z przyjemnością 🙂
Anna napisał
Dziękuje 🙂 i polecam.