• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 15 kwi, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasteczka migdałowe są bardzo, bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim migdałowym środkiem. W towarzystwie kawy smakują wprost rewelacja! Poza tym, że ciasteczka smakuję wyśmienicie, to również wyglądają cudownie, pięknie opakowane mogą być wspaniałym prezentem dla naszych bliskich. Ciastka są bardzo łatwe do przygotowania pod warunkiem, że schłodzicie wcześniej przygotowane ciasto. Dzięki temu będzie można w bardzo łatwy sposób uformować zgrabne kulki. Proponuję przygotować podwójną porcję ciastek, bo znikają błyskawicznie! Smacznego!

ciasteczka migdalowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasteczka migdałowe

Proste i pyszne ciasteczka migdałowe.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnie jajko
  • 150 g mielonych migdałów
  • 65 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 40 g mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • kilka łyżek cukru pudru od obtoczenia ciastek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą masę. Następnie dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, mąkę i masło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja grzałek: góra - dół.
  • Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec przez 15 - 20 minut.
  • Wystudzić na kratce.
  • Jeśli nie zjecie ciastek od razu, możecie przechować je do dnia następnego w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Smacznego!
ciasteczka migdalowe
ciasteczka migdalowe

« Tort z mango i kremem kokosowym
Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Barbara napisał

    05 lutego, 2023 at 6:54 pm

    5 stars
    Pyszne:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lutego, 2023 at 9:28 pm

      Dziękuję bardzo, smacznego!

      Odpowiedz
  2. jaga napisał

    11 listopada, 2014 at 2:13 pm

    pyszne:) ja zrobiłam wersję bezglutenową i dodałam 50g mąki jaglanej, trzeba było troszkę dłużej piec. polecam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 listopada, 2014 at 7:52 pm

      Dziękuję za fajną modyfikację 🙂 wersja bezglutenowa to poszukiwany przepis 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    16 kwietnia, 2013 at 5:08 pm

    Wyglądają ślicznie 🙂 I te wspaniałe, wiosenne zdjęcia - ogląda się z przyjemnością 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2013 at 5:32 pm

      Dziękuje 🙂 i polecam.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}