Ciasteczka Red Velvet miałam okazję spróbować podczas ostatniej podróży do USA, czyli u źródła. Po powrocie szukałam przepisu i powiem szczerze, nie było łatwo! Większość przepisów, które znalazłam w internecie, opiera się na gotowej mieszance. Szczerze mówiąc wolę takich mieszanek nie stosować, te wszystkie dodatki, polepszacze, wzmacniacze nie przekonują mnie do kupowania takich mikstur, a do jedzenia tego, to już najmniej. Tym bardziej że podstawowy przepis na dowolne ciastka, to mąka, masło, odrobina proszku do pieczenia i to nie zawsze, cukier oraz jajko. Pozostałe składniki to już kwestia, jaki smak chcemy uzyskać. Zachęcam do pieczenia od podstaw, a nie kupowania "gotowych" mieszanek, bo zazwyczaj okazuje się, że kupując np. mieszankę na muffinki, kupujecie tak naprawdę najdroższą mąkę z proszkiem do pieczenia i mnóstwem chemii. Uważam, że dla własnego zdrowia warto odmierzyć składniki własnoręcznie.
Wracając do moich ciastek, jednak po intensywnych poszukiwaniach udało mi się gdzieś wyszperać przepis, z którego dziś upiekłam ciasteczka. Smakują bardzo podobnie do tych, które jadłam, choć muszę przyznać szczerze, że te są lepsze. Bardziej czekoladowe w smaku, chrupiące z wierzchu i odrobinę wilgotne w środku, choć mniej czerwone od oryginalnych. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny czerwony kolor, należy zmniejszyć ilość kakao i dodać odrobinę więcej barwnika. Ciasteczka gorąco polecam, na przykład na prezent Mikołajkowy dla przyjaciółki!
📖 Przepis
Ciasteczka Red Velvet
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
🔪 Instrukcje
- Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie połączyć. Następnie dodać barwnik, kakao, mąkę i sodę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Na koniec dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Używając łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, zachowując między mini odstęp około 5 cm, ciastka podczas pieczenia delikatnie rozlewają się i rosną. Można ciastka posypać cukrem pudrem.
- Piec 10 - 12 minut be z termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Comments
No Comments