• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciasteczka Red Velvet

Ciasteczka Red Velvet

Aktualizacja: 28 Lip, 2020 · Opublikowany: 27 Lis, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Ciasteczka Red Velvet miałam okazję spróbować podczas ostatniej podróży do USA, czyli u źródła. Po powrocie szukałam przepisu i powiem szczerze, nie było łatwo! Większość przepisów, które znalazłam w internecie, opiera się na gotowej mieszance. Szczerze mówiąc wolę takich mieszanek nie stosować, te wszystkie dodatki, polepszacze, wzmacniacze nie przekonują mnie do kupowania takich mikstur, a do jedzenia tego, to już najmniej. Tym bardziej że podstawowy przepis na dowolne ciastka, to mąka, masło, odrobina proszku do pieczenia i to nie zawsze, cukier oraz jajko. Pozostałe składniki to już kwestia, jaki smak chcemy uzyskać. Zachęcam do pieczenia od podstaw, a nie kupowania  "gotowych" mieszanek, bo zazwyczaj okazuje się, że kupując np. mieszankę na muffinki, kupujecie tak naprawdę najdroższą mąkę z proszkiem do pieczenia i mnóstwem chemii. Uważam, że dla własnego zdrowia warto odmierzyć składniki własnoręcznie.

Ciasteczka Red Velvet
Ciasteczka Red Velvet

Wracając do moich ciastek, jednak po intensywnych poszukiwaniach udało mi się gdzieś wyszperać przepis, z którego dziś upiekłam ciasteczka. Smakują bardzo podobnie do tych, które jadłam, choć muszę przyznać szczerze, że te są lepsze. Bardziej czekoladowe w smaku, chrupiące z wierzchu i odrobinę wilgotne w środku, choć mniej czerwone od oryginalnych. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny czerwony kolor, należy zmniejszyć ilość kakao i  dodać odrobinę więcej barwnika. Ciasteczka gorąco polecam, na przykład  na prezent Mikołajkowy dla przyjaciółki!

Ciasteczka Red Velvet
Print Pin
0 from 0 votes

Ciasteczka Red Velvet

Autor Anna
Kuchnia American
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 22 minutes
Porcje 15
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 35 g kakao dobrej jakości
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika
  • ½ szklanki posiekanej białej czekolady

🔪 Instrukcje

  • Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie połączyć. Następnie dodać barwnik, kakao, mąkę i sodę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Na koniec dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Używając łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, zachowując między mini odstęp około 5 cm, ciastka podczas pieczenia delikatnie rozlewają się i rosną. Można ciastka posypać cukrem pudrem.
  • Piec 10 - 12 minut be z termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Ciasteczka Red Velvet
Ciasteczka Red Velvet
Poprzedni wpis « Jajecznica z suszonymi pomidorami
Kolejny wpis Sweterek na dzbanek »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia