Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciasteczka Red Velvet

Aktualizacja: 28 lip, 2020 · Opublikowany: 27 lis, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ciasteczka Red Velvet miałam okazję spróbować podczas ostatniej podróży do USA, czyli u źródła. Po powrocie szukałam przepisu i powiem szczerze, nie było łatwo! Większość przepisów, które znalazłam w internecie, opiera się na gotowej mieszance. Szczerze mówiąc wolę takich mieszanek nie stosować, te wszystkie dodatki, polepszacze, wzmacniacze nie przekonują mnie do kupowania takich mikstur, a do jedzenia tego, to już najmniej. Tym bardziej że podstawowy przepis na dowolne ciastka, to mąka, masło, odrobina proszku do pieczenia i to nie zawsze, cukier oraz jajko. Pozostałe składniki to już kwestia, jaki smak chcemy uzyskać. Zachęcam do pieczenia od podstaw, a nie kupowania  "gotowych" mieszanek, bo zazwyczaj okazuje się, że kupując np. mieszankę na muffinki, kupujecie tak naprawdę najdroższą mąkę z proszkiem do pieczenia i mnóstwem chemii. Uważam, że dla własnego zdrowia warto odmierzyć składniki własnoręcznie.

Ciasteczka Red Velvet
Ciasteczka Red Velvet

Wracając do moich ciastek, jednak po intensywnych poszukiwaniach udało mi się gdzieś wyszperać przepis, z którego dziś upiekłam ciasteczka. Smakują bardzo podobnie do tych, które jadłam, choć muszę przyznać szczerze, że te są lepsze. Bardziej czekoladowe w smaku, chrupiące z wierzchu i odrobinę wilgotne w środku, choć mniej czerwone od oryginalnych. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny czerwony kolor, należy zmniejszyć ilość kakao i  dodać odrobinę więcej barwnika. Ciasteczka gorąco polecam, na przykład  na prezent Mikołajkowy dla przyjaciółki!

📖 Przepis

Ciasteczka Red Velvet
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasteczka Red Velvet

Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Ciastka
Porcji 15
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 22 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego ()
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 35 g kakao dobrej jakości
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika
  • ½ szklanki posiekanej białej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dokładnie połączyć. Następnie dodać barwnik, kakao, mąkę i sodę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Na koniec dodać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Używając łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, zachowując między mini odstęp około 5 cm, ciastka podczas pieczenia delikatnie rozlewają się i rosną. Można ciastka posypać cukrem pudrem.
  • Piec 10 - 12 minut be z termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
Ciasteczka Red Velvet
Ciasteczka Red Velvet

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required