• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka bezglutenowe

Ciastka bezglutenowe

Aktualizacja: 15 Kwi, 2021 · Opublikowany: 30 Kwi, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Bezglutenowe wypieki są wielkim wyzwaniem i niełatwo znaleźć dobry przepis na chleb, ciasto czy ciastka. Postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie,  a efekt pracy poniżej przedstawiam poniżej 🙂 Ciastka są nie tylko bezglutenowe, ale i bez mleka krowiego, masła i białego cukru, czyli mega zdrowe!!! Ciasteczka o smaku kokosowo - migdałowym z suszoną żurawiną wspaniale smakują i w niczym nie ustępują klasycznym ciasteczkom. Polecam zrobić podwójną porcję, bo bardzo szybko znikają, szczególnie kiedy w domu jest sporo łasuchów 🙂

Ciastka bezglutenowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciastka bezglutenowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 50 g mąki z amarantusa
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 80 g fruktozy
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 130 g mielonych migdałów

🔪 Instrukcje

  • Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Ciasto będzie dość klejące dlatego proponuję po wymieszaniu włożyć je do lodówki na około 15 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Łyżką nabierać porcję ciasta wielkości orzechów włoskich lub średniej wielkości jajek. W dłoniach uformować kulkę, a następnie spłaszczyć ją tak, aby powstało płaskie ciasteczko, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez około 20 minut. Koniecznie wystudzić na kratce, po ostygnięciu są najlepsze.

📋 Notatki

Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt wilgotne, dodajcie więcej mielonych migdałów. Ciastka po spłaszczeniu można dodatkowo obtoczyć we wiórkach kokosowych. Ciastka po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciastka bezglutenowe
Ciastka bezglutenowe
Poprzedni wpis « Smoothie ze szpinakiem
Kolejny wpis Rolada z łososia »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Emma napisał

    22 lutego, 2016 at 10:13 am

    5 stars
    Ależ pysznie wyglądają te ciastka bezglutenowe 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2016 at 12:12 pm

      Zapraszam do wypróbowana 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie