Kruche ciasteczka delikatnie miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Ciastka są bardzo smaczne, ale przede wszystkim są zdrowe! Oczywiście można powiedzieć, że nie do końca, ponieważ mają w swoim składzie cukier. Cukier można zastąpić jego zdrowszym zamiennikiem, czyli miodem lub erytrolem. Jagoda goji to jeden z tych owoców naszej ziemi, który uznany jest za najbardziej wartościowy. Zawiera 18 aminokwasów, witaminy z grupy B i witaminę C. Żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy i wiele innych drogocennych składników. O jagodzie goji można pisać wiele...samo zdrowie, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Dziś w ciastkach, a jutro? Jestem przekonana, że znajdziecie dla nich miejsce w swojej kuchni.
📖 Przepis
Ciastka z jagodami goji
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 310 g mąki pszennej
- 50 g jagód goji (suszonych)
- 120 g masła
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ szklanki płatków owsianych
🔪 Instrukcje
- Jagody umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą, zostawić na około 20 minut. Jagody odcedzić. Wszystkie składniki na ciasto, wraz z jagodami wsypać do miski i zagnieść lekko klejące ciasto.
- Piekarni rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Łyżką do lodów odmierzyć równe porcje uformować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją formując okrągły kształt o grubości około 4 mm. Na blachę do pieczeni wyłożoną papierem układać uformowane ciasteczka.
- Piec 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
- Smacznego!
Magda napisał
Mąż kupił suszone jagody goji, bo słyszał, że zdrowe. Zjadł kilka i stwierdził, że "w tej formie" nie da się ich zjeść. Pani przepis był pierwszy, na który wpadłam i od razu sukces. Ciasteczka PYCHA! POLECAM!
Anna napisał
Dziękuje i bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂 Jagody sprawdzają się również jako dodatek do owsianki (dodane pod koniec gotowania), lub do chleba, czy bułek 🙂 Pozdrawiam.
megi napisał
Bardzo fajny przepis - prosty i szybki, a ciastka pyszne. Dzieciaki zajadają ze smakiem. Polecam i dziękuję
Anna napisał
Dziękuję i cieszę się, że smakują:)) u mnie też dzieci wymiotły wszystkie błyskawicznie! a jagody goji to największa bomba witamin, minerałów, antyoksydantów i wiele, wiele innych drogocennych bardzo ważnych dla nas składników! więc jeśli dzieciom smakują przemycone w ciastkach to super, niech jedzą, a będą zdrowsze 🙂 Pozdrawiam Ania
megi napisał
Cieszę się,że trafiłam na Pani stronę. Na Dzień Męższyzny mam zamiar Mężowi upiec czekoladowe ciastka z chilli, no i szykuję się na pszenne bułeczki na jogurcie. Korzystam, póki jestem na urlopie wychowawczym i rządzę w kuchni. Na pewno będę tu zaglądać. Jakby co służę swoimi przepisami (nie mam swojej strony, dużo jednak gotuję i piekę (m.in. na sprawdzonych i niezawodnych babcinych przepisach). Pozdrawiam - Magda
Anna napisał
Bardzo dziękuję, to super budujące:) Jeśli ciasteczka będą dla męża, proszę dodaj większą szczyptę chilli, z pewnością mu posmakują:)) W sprawie przepisów, właśnie jestem ( jak zwykle przed Świętami ) w trakcie testowania mazurków, sosów i innych pyszności na Świąteczny stół. Może podeślesz jakiś super przepis ( na maila ) ja go przygotuje, sfotografuję i zamieszczę na stronie aby inni również spróbowali :)? Czekam z niecierpliwością na propozycję, pozdrawiam Ania