• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka z jagodami goji

Ciastka z jagodami goji

Aktualizacja: 29 Lip, 2020 · Opublikowany: 18 Lis, 2012 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Kruche ciasteczka delikatnie miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Ciastka są bardzo smaczne, ale przede wszystkim są zdrowe! Oczywiście można powiedzieć, że nie do końca, ponieważ mają w swoim składzie cukier. Cukier można zastąpić jego zdrowszym zamiennikiem, czyli miodem lub erytrolem. Jagoda goji to jeden z tych owoców naszej ziemi, który uznany jest za najbardziej wartościowy. Zawiera 18 aminokwasów, witaminy z grupy B i witaminę C. Żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy i wiele innych drogocennych składników. O jagodzie goji można pisać wiele...samo zdrowie, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Dziś w ciastkach, a jutro? Jestem przekonana, że znajdziecie dla nich miejsce w swojej kuchni.

Ciastka z jagodami goji w torebce
Print Pin
5 from 1 vote

Ciastka z jagodami goji

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Porcje 28
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 310 g mąki pszennej
  • 50 g jagód goji suszonych
  • 120 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki płatków owsianych

🔪 Instrukcje

  • Jagody umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą, zostawić na około 20 minut. Jagody odcedzić. Wszystkie składniki na ciasto, wraz z jagodami wsypać do miski i zagnieść lekko klejące ciasto.
  • Piekarni rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Łyżką do lodów odmierzyć równe porcje uformować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją formując okrągły kształt o grubości około 4 mm. Na blachę do pieczeni wyłożoną papierem układać uformowane ciasteczka.
  • Piec 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
  • Smacznego!
Ciastka z jagodami goji, piękne wypieczone ciasteczka z widocznymi jagodami
Ciastka z jagodami goji
Poprzedni wpis « Bliny z mąki gryczanej
Kolejny wpis Chleb pszenno żytni Rike Mezker »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    13 lutego, 2021 at 11:22 am

    5 stars
    Mąż kupił suszone jagody goji, bo słyszał, że zdrowe. Zjadł kilka i stwierdził, że "w tej formie" nie da się ich zjeść. Pani przepis był pierwszy, na który wpadłam i od razu sukces. Ciasteczka PYCHA! POLECAM!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lutego, 2021 at 1:07 pm

      Dziękuje i bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują 🙂 Jagody sprawdzają się również jako dodatek do owsianki (dodane pod koniec gotowania), lub do chleba, czy bułek 🙂 Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  2. megi napisał

    07 marca, 2013 at 5:21 pm

    Bardzo fajny przepis - prosty i szybki, a ciastka pyszne. Dzieciaki zajadają ze smakiem. Polecam i dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 marca, 2013 at 5:42 pm

      Dziękuję i cieszę się, że smakują:)) u mnie też dzieci wymiotły wszystkie błyskawicznie! a jagody goji to największa bomba witamin, minerałów, antyoksydantów i wiele, wiele innych drogocennych bardzo ważnych dla nas składników! więc jeśli dzieciom smakują przemycone w ciastkach to super, niech jedzą, a będą zdrowsze 🙂 Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
      • megi napisał

        08 marca, 2013 at 11:43 am

        Cieszę się,że trafiłam na Pani stronę. Na Dzień Męższyzny mam zamiar Mężowi upiec czekoladowe ciastka z chilli, no i szykuję się na pszenne bułeczki na jogurcie. Korzystam, póki jestem na urlopie wychowawczym i rządzę w kuchni. Na pewno będę tu zaglądać. Jakby co służę swoimi przepisami (nie mam swojej strony, dużo jednak gotuję i piekę (m.in. na sprawdzonych i niezawodnych babcinych przepisach). Pozdrawiam - Magda

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          08 marca, 2013 at 12:13 pm

          Bardzo dziękuję, to super budujące:) Jeśli ciasteczka będą dla męża, proszę dodaj większą szczyptę chilli, z pewnością mu posmakują:)) W sprawie przepisów, właśnie jestem ( jak zwykle przed Świętami ) w trakcie testowania mazurków, sosów i innych pyszności na Świąteczny stół. Może podeślesz jakiś super przepis ( na maila ) ja go przygotuje, sfotografuję i zamieszczę na stronie aby inni również spróbowali :)? Czekam z niecierpliwością na propozycję, pozdrawiam Ania

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia