Dziś przepis powiedziałabym dość niecodzienny, znane jest ciasto marchewkowe, które jest bardzo popularne, znane są również muffunki o tym smaku, ale przepis na takie ciastka zdecydowanie trudniej znaleźć. Kiedy przeczytałam przepis na ciastka marchewkowo - pomarańczowe natychmiast postanowiłam go wypróbować. Smak ciastek jest niesamowity, a połączenie intensywnej nuty pomarańczy z delikatną słodyczą marchwi jest wspaniałe. Ciastka w środku są wilgotne natomiast z wierzchu delikatnie chrupiące po prostu bajeczne. Szesnaście ciasteczek zniknęło w mgnieniu oka! Miałam pewne obawy, czy posmakują dzieciom, obawy zniknęły tak samo szybko, jak ciasteczka 🙂 Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoją opinią na temat ich smaku. Przepis pochodzi z książki Bethany Heald "Cookies".
📖 Przepis
Ciastka marchewkowo pomarańczowe
🥘 Składniki
- 110 g marchwi
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 60 g miękkiego masła
- 15 g ortrąb pszennych
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka golden syrup
- 60 g cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Na tarce o małych oczkach zetrzeć marchew. Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę z ½ pomarańczy, wycisnąć sok. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników, ciasto jest bardzo wilgotne i klejące.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
- Łyżką do nakładania lodów, nałożyć porcję ciasta zachowując odstępy, każdą porcję ciasta delikatnie spłaszczyć. Wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Julia napisał
Ciastka są rewelacyjne, właśnie zrobiłam na święta w wersji bezglutenowej - są super! 🙂
Anna napisał
Świetnie! a możesz podzielić się jakiej mąki użyłaś do wersji bezglutenowej 🙂
Irek napisał
wspaniałe muszą być, z mąką bezglutenową i bezglutenowymi płatkami owsianymi będą dla mojego chrześniaka idealne do szkoły 🙂
Anna napisał
Ciastka te, to hit w naszym domu! Moje dzieci oszalały na ich punkcie, są wspaniałe i zdrowe, a w wersji bezglutenowej będą rewelacyjne 🙂