Miały być ciastka owsiane z rodzynkami i cynamonem, a wyszły ciastka owsiane z imbirem, wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ciastka z imbirem są efektem braku rodzynek, które kolejny raz w przedziwny sposób zniknęły! Na szczęście znalazły się wiórki kokosowe i kilka innych psujących do siebie składników. Ciastka wyszły naprawdę pyszne z wyraźną nutą kokosa i rozgrzewającym imbirem, a do tego kawałeczki słodkiej białej czekolady, pyszności. Ciastka idealne na jesienną porę swoją słodyczą każdemu poprawią humor, a dzięki imbirowi rozgrzeją i podreperują zdrowie. Taką wersję można przyjąć, aby usprawiedliwić swoje łakomstwo. Ciastka owsiane są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli wymówek, że brak Wam czasu na na ich upieczenie 😉 Smacznego !
📖 Przepis
Ciastka owsiane z imbirem
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 200 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 270 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 170 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 70 g imbiru kandyzowanego
- 100 g białej czekolady
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce, połączyć mieszając ręką do połączenia się wszystkich składników.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta, zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami. Kulki ciasta delikatnie spłaszczyć zwilżoną dłonią.
- Ciastka pieczemy przez około 15 minut, powinny nabrać złotego koloru. Po upieczeniu studzimy na kratce, ciastka najlepiej smakują po całkowitym wystudzeniu.
- Smacznego!
Michał napisał
No trzeba przyznać, że przepysznie to wygląda. Ciastka z imbirem brzmi smakowicie. Ogólnie jem ciastka czasami, ale tych z imbirem jeszcze nie miałem okazji próbować. Fajnie, że trafiłem na ten przepis, ponieważ dołącze go do swoich ulubionych przepisów i mam nadzieję, że już tam zostanie.
Anna napisał
Ciastka są bardzo dobre, warto przygotować je własnoręcznie te ze sklepu to nie to samo! właściwie w sklepie to takich nie kupisz 🙂
gin napisał
Jak z imbirem, to biorę w ciemno 🙂
Anna napisał
Witaj w klubie 🙂 ja również bardzo lubię imbir ... do wszystkiego :)))
foodmania napisał
wyglądają smakowicie!
Anna napisał
Dziękuję 🙂 są naprawdę pyszne 🙂