• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka pełnoziarniste

Ciastka pełnoziarniste

Aktualizacja: 6 lip, 2020 · Opublikowany: 20 lut, 2014 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciastka pełnoziarniste w stylu doskonale znanych ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie używam ciastek ze sklepu. Zrezygnowałam z nich głównie dlatego, że niestety niewiele jest w nich mąki pełnoziarnistej. Nazwa ciastek ze sklepu sugeruje, że są właśnie z mąki pełnoziarnistej, ale to nie do końca prawda.

ciastka pelnoziarniste
Ciastka pełnoziarniste
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍪 Proste i smaczne
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g otrąb pszennych
  • 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

🔪 Instrukcje

  • W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę,  następnie dodać jajko, cynamon i mąkę, całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 4 mm.
  • Jeśli będziecie używać stempla do ciastek należy postemplować całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta, następnie wyciąć ciastka przy pomocy okrągłej wycinaczki odrobinę większej do średnicy stempla (stempel co jakiś czas oprószcie mąką, nie będzie przyklejał się do ciastek).
  • Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu, ciastka przełożyć na kratkę i wystudzić.
  • Całkowicie wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

🍪 Proste i smaczne

Koniecznie przygotujcie ciastka własnoręcznie w domu będą takie, jak należy bez zbędnych dodatków! Są fantastycznie chrupiące, słodkie z cudowną nutą cynamonu. Ciastka pełnoziarniste wykorzystacie nie tylko jako spód do serników, są tak pyszne, że z przyjemnością schrupiecie je na podwieczorek. Dzieci uwielbiają ciasteczka owsiane polane polewą czekoladową ja zresztą też i możecie zrobić to z łatwością. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady mlecznej lub gorzkiej, może też być biała i polać wierzch ciastek. Smacznego!

📖 Przepis

ciastka pelnoziarniste
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciastka pełnoziarniste

Fantastyczne ciastka z mąki pełnoziarnistej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 40
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 130 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g otrąb pszennych
  • 90 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę,  następnie dodać jajko, cynamon i mąkę, całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na placek o grubości około 4 mm.
  • Jeśli będziecie używać stempla do ciastek należy postemplować całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta, następnie wyciąć ciastka przy pomocy okrągłej wycinaczki odrobinę większej do średnicy stempla (stempel co jakiś czas oprószcie mąką, nie będzie przyklejał się do ciastek).
  • Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu, ciastka przełożyć na kratkę i wystudzić.
  • Całkowicie wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
  • Smacznego!
ciastka pelnoziarniste
Ciastka pełnoziarniste
« Bułki z ricottą
Ciabatta z oliwą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. rysiaa napisał

    20 września, 2017 at 1:46 pm

    czy mogę dodać mąkę żytnią pełnoziarnistą?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2017 at 10:24 pm

      Tak, oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  2. Klaudia napisał

    11 marca, 2014 at 6:14 pm

    Wyglądają bajecznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2014 at 6:21 pm

      Dużą rolę odegrały tutaj stempelki 🙂 ale smak wcale nie gorszy od wygląd 😉

      Odpowiedz
  3. amgdalenka napisał

    20 lutego, 2014 at 12:32 pm

    5 stars
    Cuuudo!!!! Gdzie kupić taki stempelek ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2014 at 3:35 pm

      Dziękuję 🙂 z takimi stempelkami to prosta sprawa:) a kupiłam w DUKA są różne wzory 🙂

      Odpowiedz
      • amgdalenka napisał

        21 lutego, 2014 at 7:53 am

        Pięknie dziękuję.

        Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    20 lutego, 2014 at 10:59 am

    🙂

    Odpowiedz
  5. Magdalena Niedziałkowska napisał

    20 lutego, 2014 at 10:41 am

    Śliczne !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2014 at 10:58 am

      Dziękuję 🙂 Polecam do domowej piekarni są bardzo proste :)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}