Dziś proponuję przepis na przepyszne ciasteczka podwójnie czekoladowe z dodatkiem białej i ciemnej czekolady. Poza czekoladą ciastka mają w sobie mnóstwo orzechów i suszonej żurawiny. Ciastka można wypiekać na dwa sposoby, bardziej wypieczone chrupiące z zewnątrz i w środku. Można też upiec wersję chrupiącą z zewnątrz, ale z mięciutką w środku. Stopień wypieczenia regulujemy wielkością ciastek lub czasem ich pieczenia. Ciastka upiekłam na przyjęcie dla dzieci i to był najlepszy test na ich smakowitość, zniknęły od razu! Choć nie wiem, kto zjadł ich więcej dzieci, czy ich tatusiowie 😉 Przepis jest bardzo prosty i jak to bywa w przypadku kruchych ciastek, są bardzo szybkie do przygotowania. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Ciastka podwójnie czekoladowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao (gorzkie)
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 1 średnie jajko
- 140 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 170 g cukru trzcinowego
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g białej czekolady
- 50 g ciemnej czekolady
🔪 Instrukcje
- Czekoladę i orzechy posiekać.
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 190 st C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać ciastka zachowując odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczyć.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.
kuchniapszczoly napisał
Pychota! (:
Anna napisał
O tak! Upieczone w ostatnim czasie wielokrotnie :)))