Ciastka z piankami marshmallow z dużą dawką czekolady odrobiną orzechów nerkowca i do tego rodzynki brzmi nieźle? O tak! To jest to, czego potrzebuje każdy człowiek i to nie tylko jesienią. Duża porcja czekolady, która podczas pieczenia mięknie i rozpływa się pianki marshmallow pod wpływem dużej temperatury karmelizują się tak jak panki pieczone nad ogniskiem (scenka znana z filmów amerykańskich ;)). Kiedy ciastka są jeszcze ciepłe czekolada i pianki cudownie ciągną się przy każdym kęsie. Po całkowitym wystudzeniu ciastka z zewnątrz robią się chrupiące, jednak w środku nadal pozostają miękkie. Do dzisiejszego przepisu dodałam orzechy nerkowca, ale nie przejmujcie się, jeśli ich nie macie, bo można użyć dowolnych orzechów na przykład laskowych, włoskich albo pekan. Rodzynki również można zamienić na żurawinę lub drobno pokrojoną morelę. Ciastka można dowolnie komponować, zamieniać dodatki spróbujcie koniecznie. Smacznego!
📖 Przepis
Ciastka z piankami
🥘 Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 200 g cukru
- 160 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka małych pianek marshmallow (jeśli nie macie małych można duże pianki przekroić na 4 części)
- 30 g rodzynek
- 30 g orzechów nerkowca (delikatnie posiekane)
- 100 g czekolady (deserowej lub gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury st 180 C.
- Masło umieścić w misce, dodać cukier i ubić na puszystą masę, następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy oraz mleko, zmiksować. W innej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Do miski z utartym masłem dodać składniki suche w dwóch porcjach, zmiksować do połączenia się w jednolitą masę.
- Na koniec dodać czekoladę, pianki, rodzynki i orzechy, wymieszać przy pomocy łyżki.
- Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do nakładania lodów odmierzać porcje ciasta, nakładać na papier, każdą kulkę ciasta delikatnie rozpłaszczyć.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 13-15 minut. Po upieczeniu ciastka przenieść na kratkę i przestudzić. Ciastka można jeść na ciepło i na zimno.
- Smacznego!
Comments
No Comments