Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Ciasto czekoladowo-bananowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 31 paź, 2015 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto czekoladowo-bananowe można nazwać ciastem recyklingowym, bo wykorzystujemy do niego banany, których nikt już nie chce zjeść. Zapewne w większości domów banany zbyt miękkie i ciemne lądują w koszu, a to błąd! Poczerniała skórka i bardzo miękki, słodki środek to najlepsza bananowa baza do tego ciasta, nigdy więcej nie wyrzucajcie takich bananów ! Ciasto czekoladowo-bananowe to pewnego rodzaju murzynek czy też bardziej wyrośnięte brownie bez dodatku tłuszczu. Tak, tak to ciasto nie ma ani grama tłuszczu, a wilgoci nadają właśnie banany i odrobina musu jabłkowego ciasto jest naprawdę bardzo miękkie, wilgotne i wbrew pozorom nie starzeje się szybciej niż ciasta z zawartością tłuszczu. Ciasto może mieć zupełnie gładką strukturę i tutaj należy banany zmiksować blenderem na gładką papkę. Druga wersja ciasta to z maleńkimi widocznymi kawałkami bananów w tym przypadku banany rozgniatamy na papkę przy pomocy widelca. Ciasto proponuję podać z lodami,  które wspaniale podkreślają smak ciasta czekoladowo-bananowego 🙂

📖 Przepis

ciasto czekoladowo-bananowe
Print Pin
4,75 z 4 głosów

Ciasto czekoladowo-bananowe

Pyszne i bardzo szybkie ciasto!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g bardzo dojrzałych bananów
  • 130 ml musu jabłkowego
  • 1 średnie jajko
  • 130 g mąki pszennej
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 25 g kakao
  • ekstraktu waniliowego
  • 100 g ciemnej czekolady (posiekanej na drobne kawałeczki)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
  • Banany obrać ze skórki i rozgnieść na papkę widelcem lub przy pomocy blendera. Do rozgniecionych bananów dodać mus z jabłek, szczyptę soli i jajko, wymieszać widelcem, dodać pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę.
  • Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm lub małą kwadratową 20 x 20 cm może być również keksówka, wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub kaszą manną, przelać masę, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika.
  • Ciasto pieczemy przez 25 do 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
  • Smacznego!
ciasto czekoladowo-bananowe
ciasto czekoladowo-bananowe
ciasto czekoladowo-bananowe
ciasto czekoladowo-bananowe
ciasto czekoladowo-bananowe

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • brownie z musem malinowym
    Brownie z musem malinowym
  • brownie blyskawiczne
    Brownie błyskawiczne
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną

Komentarze

    4,75 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tom Smole napisał

    13 listopada, 2015 at 4:58 pm

    Zachwycające ciasto, moja cała rodzina czeka na nie odkąd po raz pierwszy je zrobiłem a było tych razów już 2 🙂 Bardzo jestem wdzięczny że zamieszczasz takie wyczyny kulinarne i dzielisz się ich pięknem z innymi. Dzięki Tobie Sprawdzona Kuchnio nauczyłem się robić ciasta.... To na prawdę jest niesamowite w moim przypadku. Życząc progresu i wytrwałości, Pozdrawiam t

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 listopada, 2015 at 6:34 pm

      Tomasz, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Zawsze gorąco zapraszam do mojej kuchni i służę pomocą! Zachęcam Cię do wypróbowania ciasta równie łatwego i smacznego jak to powyżej, a mianowicie ciasto pomarańczowe, gorąco polecam i pozdrawiam Was gorąco 🙂

      Odpowiedz
  2. Sklep.Spirulina.pl napisał

    04 listopada, 2015 at 2:59 pm

    4 gwiazdki
    Podobne do jednego ciasta z limonciello - tak z wyglądu od razu mi przypomniało stare dobre czasy.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 listopada, 2015 at 10:04 am

      W takim razie trzeba upiec i cieszyć się smakiem 😉

      Odpowiedz
  3. rategazelle napisał

    31 października, 2015 at 5:35 pm

    5 gwiazdek
    Wygląda przepysznie 🙂
    Zapraszam do mnie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2015 at 9:14 am

      Bardzo dziękuję:) Chętnie będę odwiedzała 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.