Ciasto czekoladowo kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny. Biszkopt nasączyłam ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu uzyskujemy wspaniały orzeźwiający smak. Oczywiście, jeśli z jakiegoś powodu nie możecie używać alkoholu, to zróbcie poncz z wody z dodatkiem soku z cytryny lub kawy rozpuszczalnej. Żeby mocniej podkreślić smak, dałam cieniutką warstwę dżemu z wiśni, wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Całość posypałam odrobiną gorzkiego kakao.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Masa kawowa
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30 lub 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru Amarettto - opcjonalnie
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
- kakao do posypania wierzchu ciasta
- sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Przygotowanie biszkoptu. Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier. Cukier dodawajcie łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru nim nasączyć biszkopt.
- Przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody. Jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej, aby przestygła.
- Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
- W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier. Na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
- Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a to bardzo ważne, kiedy nie chcemy spędzać połowy dnia w kuchni. Efekt jest wyśmienity, ciasto znika błyskawicznie, a dzieci przepychają się przy blaszce z ciastem zamawiając kolejny kawałek. Co tu dużo pisać trzeba po prostu spróbować. Zapraszam!
📖 Przepis
Ciasto czekoladowo kawowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 80 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Masa kawowa
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30 lub 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek likieru Amarettto - opcjonalnie
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
- kakao do posypania wierzchu ciasta
- sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Przygotowanie biszkoptu.Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier, łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić, po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru, nasączyć biszkopt.
- Przygotowanie kremu.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody, jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej aby przestygła.
- Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
- W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
- Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.
Justyna napisał
Przepyszne ciasto, wypróbowane w te Święta. Na pewno będę robić częściej 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i oczywiście zapraszam po inne smakołyki 🙂
Fiprex napisał
nie mogę oglądać takich pyszności, ponieważ od razu dopada nagła potrzeba spróbowania ich ?
Anna napisał
To prawidłowy odruch ?
robert napisał
wygląda dobrze, spróbuje po świętach, albo na święta
Anna napisał
Na święta będzie super 🙂
Michałek napisał
Ehh jak to widzę to mam ochotę mocno zmotywować swoją kobietę... też bym takie pyszności spróbował 🙁
Anna napisał
W takim razie proszę motywować - pomagając w pieczeniu... efekt z pewnością będzie wspaniały 🙂
Jasiek94 napisał
Ale mi ochota teraz n takie ciasteczko wpadła mmm. Będzie trzeba w weekend o takim pomyśleć 🙂
Anna napisał
Koniecznie, bo jest pyszne:)
Zakochana babeczka napisał
Wilgotny i mocno kawowy, to coś dla mnie 🙂
Pięknie się prezentuje 🙂
Anna napisał
Tak, czekolada i kawa to jedno z najlepszych połączeń 🙂 jedno z moich ulubionych :))