Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Ciasto czekoladowo kawowe

Aktualizacja: 13 kwi, 2021 · Opublikowany: 24 lut, 2015 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto czekoladowo kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny. Biszkopt nasączyłam ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu uzyskujemy wspaniały orzeźwiający smak. Oczywiście, jeśli z jakiegoś powodu nie możecie używać alkoholu, to zróbcie poncz z wody z dodatkiem soku z cytryny lub kawy rozpuszczalnej. Żeby mocniej podkreślić smak, dałam cieniutką warstwę dżemu z wiśni, wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Całość posypałam odrobiną gorzkiego kakao.

ciasto czekoladowo kawowe
Ciasto czekoladowo kawowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Masa kawowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amarettto - opcjonalnie
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
  • kakao do posypania wierzchu ciasta
  • sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Przygotowanie biszkoptu. Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier. Cukier dodawajcie łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru nim nasączyć biszkopt.
  • Przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody. Jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej, aby przestygła.
  • Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
  • W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier. Na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
  • Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a to bardzo ważne, kiedy nie chcemy spędzać połowy dnia w kuchni. Efekt jest wyśmienity, ciasto znika błyskawicznie, a dzieci przepychają się przy blaszce z ciastem zamawiając kolejny kawałek. Co tu dużo pisać trzeba po prostu spróbować. Zapraszam!

📖 Przepis

ciasto czekoladowo kawowe
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Ciasto czekoladowo kawowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Biszkopt czekoladowy

  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Masa kawowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amarettto - opcjonalnie
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
  • kakao do posypania wierzchu ciasta
  • sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotowanie biszkoptu.
    Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier, łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić, po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru, nasączyć biszkopt.
  • Przygotowanie kremu.
    Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody, jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej aby przestygła.
  • Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
  • W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
  • Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.

📋 Notatki

Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby krem nie wysychał.
Ciasto czekoladowo-kawowe na różowym talerzu w tle pojemnik z kakao.
Ciasto czekoladowo kawowe
Kawałek czekoladowego ciasta z puszystym kremem.
Ciasto czekoladowo kawowe

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    02 kwietnia, 2018 at 7:34 pm

    Przepyszne ciasto, wypróbowane w te Święta. Na pewno będę robić częściej 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 kwietnia, 2018 at 10:44 pm

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i oczywiście zapraszam po inne smakołyki 🙂

      Odpowiedz
  2. Fiprex napisał

    23 marca, 2018 at 12:04 pm

    nie mogę oglądać takich pyszności, ponieważ od razu dopada nagła potrzeba spróbowania ich ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2018 at 1:09 pm

      To prawidłowy odruch ?

      Odpowiedz
  3. robert napisał

    06 marca, 2015 at 2:11 pm

    4 gwiazdki
    wygląda dobrze, spróbuje po świętach, albo na święta

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 marca, 2015 at 3:08 pm

      Na święta będzie super 🙂

      Odpowiedz
  4. Michałek napisał

    27 lutego, 2015 at 4:48 pm

    Ehh jak to widzę to mam ochotę mocno zmotywować swoją kobietę... też bym takie pyszności spróbował 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lutego, 2015 at 12:05 am

      W takim razie proszę motywować - pomagając w pieczeniu... efekt z pewnością będzie wspaniały 🙂

      Odpowiedz
  5. Jasiek94 napisał

    26 lutego, 2015 at 8:10 pm

    Ale mi ochota teraz n takie ciasteczko wpadła mmm. Będzie trzeba w weekend o takim pomyśleć 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2015 at 9:31 am

      Koniecznie, bo jest pyszne:)

      Odpowiedz
  6. Zakochana babeczka napisał

    26 lutego, 2015 at 7:44 pm

    Wilgotny i mocno kawowy, to coś dla mnie 🙂
    Pięknie się prezentuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2015 at 9:39 am

      Tak, czekolada i kawa to jedno z najlepszych połączeń 🙂 jedno z moich ulubionych :))

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.