• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Cukinia faszerowana kurkami

Cukinia faszerowana kurkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 3 lip, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Lubicie kurki, cukinię i aromatyczny ser Dorblu, jeśli tak, to mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Farsz jest wyśmienity można wykorzystać  go do faszerowania papryki, bakłażana czy nawet jako nadzienie do gołąbków. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni, a następnie faszerujemy cukinię i zapiekamy w piekarniku. Danie jest bardzo proste, szybkie i bardzo smaczne, o faszerowanej cukinii wystarczy podać surówkę, podpiekane ziemniaczki i szklaneczkę dobrego kompotu, obiad gotowy!

cukinia faszerowana kurkami
Cukinia faszerowana kurkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Cukinia faszerowana kurkami

Dobre i szybkie danie, wegetariańskie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża cukinia
  • 200 g świeżych kurek
  • 70 g jarmużu
  • ½ puszki fasoli gigant (Jaś)
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki kaszki kuskus
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 40 g sera typu Dorblu
  • 6 plasterków twardego sera koziego można zastąpić serem żółtym
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta oregano
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, łyżeczką wydrążyć środek cukinii.
  • Wydrążony miąższ z cukinii drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Liście jarmużu umyć i posiekać na drobno.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, chwilkę podsmażyć po chwili dodać umyte i pokrojone kurki i posiekany czosnek, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać miąższ z cukinii, kiedy cukinia puści sok dodać 4 łyżki kaszki kuskus, smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty, dodać jarmuż, smażyć całość do momentu aż jarmuż nabierze jaskrawo zielonego koloru pod koniec dodać fasolę.
  • Zestawić patelnię z ognia, po krótkiej chwili, kiedy warzywa przestygną doprawić przyprawami, a następnie dodać drobno pokrojony ser Dorblu, dokładnie wmieszać do połączenie się składników.
  • Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 180 st C.
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinię, nałożyć farsz, można nałożyć " z górką ", delikatnie docisnąć. Na wierzch ułożyć po kilka plasterków twardego koziego sera. Wstawić do piekarnika na 20 minut
  • Smacznego!
cukinia faszerowana kurkami
Cukinia faszerowana kurkami
« Kruche ciasto z czereśniami bezglutenowe
Drożdżówki z truskawkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    15 lipca, 2013 at 12:16 pm

    Wspaniałe, a ja nie miałam pomysłu na obiad dziś. Tylko po kurki isc muszę w razie braku będą pieczarki:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2013 at 11:05 pm

      Dziękuję:) i polecam, to naprawdę pyszne danie:))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    04 lipca, 2013 at 4:20 pm

    Cudne połączenie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2013 at 4:22 pm

      Jutro znów będzie na obiad:) kurki już są 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    03 lipca, 2013 at 10:40 am

    Cudownie wygląda,uwielbiam cukinie i kurki,miłego dnia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2013 at 10:37 pm

      Koniecznie wypróbuj, cukinia jest pyszna:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Aga napisał

    03 lipca, 2013 at 9:56 am

    Uwielbiam, teraz cukinie najlepsze, też je chętnie faszeruję, u Ciebie zaciekawiło mnie połaczenie kurek z pleśniowym serem. Musiało być pysznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2013 at 9:59 am

      Jest bardzo, bardzo dobra, właśnie ser i kurki dają fantastyczny smak:) polecam!
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}