O jakie ciastka najczęściej proszą Was bliscy? Ja chyba najczęściej słyszę prośbę o upieczenie czekoladowych ciasteczek. Zatem zapraszam dziś na czekoladowe ciastka z dodatkiem płatków owsianych, orzechów laskowych oraz czekolady. Ciasteczka to efekt wspólnej pracy z moją średnią córką, która uwielbia słodkie eksperymenty, a czekolada to jej drugi imię 😉 Eksperyment wyszedł fantastyczne, ciastka bardzo wszystkim smakowały i zniknęły błyskawicznie no i z tego powodu była wielka rodzinna awantura! Tata zjadł zbyt dużo ciasteczek!!! Na otarcie łez trzeba było piec drugą porcję.
Czekolada, którą dodajemy do środka ciastek, rozpływa się podczas pieczenia, tworząc lepkie wnętrze, natomiast na zewnątrz ciasteczka są delikatnie chrupiące. Charakteru dodają pyszne chrupiące orzechy laskowe, których pominąć w przepisie nie można! Przygotowanie ciastek jest bardzo proste i szybkie ja zawsze korzystam z pomocy robota kuchennego, który szybko i dokładnie miesza ciasto wyręczając mnie w tym 🙂 Porcjowanie ciasta również ułatwiam sobie i do tego celu używam łyżki do lodów, która odmierza takie same porcje, co ma znaczenie przy pieczeniu. Dzięki temu wszystkie ciasteczka upieką się w tym samym czasie. Zapraszamy i życzymy smacznego!
📖 Przepis
Czekoladowe ciastka
🥘 Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 110 g cukru trzcinowego
- 50 g kakao (gorzkie)
- 90 g płatków owsianych
- 70 g orzechów laskowych (grubo siekanych)
- 1 szczypta soli
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 150 g czekolady (pokrojonej w drobną kosteczkę - ja dałam 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g masła
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać jajka i sok z cytryny. W innej misce wymieszać wszystkie składniki suche z płatkami owsianymi, siekanymi orzechami i połową czekolady, dodać je do składników mokrych, wymieszać do połączenia się składników.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do lodów nakładać kulki ciasta zachowując odstępy między ciastkami, każde ciastko delikatnie spłaszczyć, a na wierzch wcisnąć po kilka kawałków czekolady.
- Blachę wstawić do piekarnika, ciastka piec przez około 15 minut. Po upieczeniu przełożyć ciastka na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
📋 Notatki
Po całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około dwa tygodnie.
An etka napisał
Aniu, a ile dodać orzechów laskowych 🙂 ?
Anna napisał
Dziękuję Ci za czujność 🙂 Już dopisałam 70 g 🙂