• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Czekoladowe ciastka

Czekoladowe ciastka

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 8 lis, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

O jakie ciastka najczęściej proszą Was bliscy? Ja chyba najczęściej słyszę prośbę o upieczenie czekoladowych ciasteczek. Zatem zapraszam dziś na czekoladowe ciastka z dodatkiem płatków owsianych, orzechów laskowych oraz czekolady. Ciasteczka to efekt wspólnej pracy z moją średnią córką, która uwielbia słodkie eksperymenty, a czekolada to jej drugi imię 😉  Eksperyment wyszedł fantastyczne, ciastka bardzo wszystkim smakowały i zniknęły błyskawicznie no i z tego powodu była wielka rodzinna awantura! Tata zjadł zbyt dużo ciasteczek!!! Na otarcie łez trzeba było piec drugą porcję.

Czekolada, którą dodajemy do środka ciastek, rozpływa się podczas pieczenia, tworząc lepkie wnętrze, natomiast na zewnątrz ciasteczka są delikatnie chrupiące. Charakteru dodają pyszne chrupiące orzechy laskowe, których pominąć w przepisie nie można! Przygotowanie ciastek jest bardzo proste i szybkie ja zawsze korzystam z pomocy robota kuchennego, który szybko i dokładnie miesza ciasto wyręczając mnie w tym 🙂 Porcjowanie ciasta również ułatwiam sobie i do tego celu używam łyżki do lodów, która odmierza takie same porcje, co ma znaczenie przy pieczeniu. Dzięki temu wszystkie ciasteczka upieką się w tym samym czasie. Zapraszamy i życzymy smacznego!

czekoladowe-ciastka
Print Pin
5 z 2 głosów

Czekoladowe ciastka

Przepyszne bardzo czekoladowe ciastka.
Autor Anna
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 50 g kakao (gorzkie)
  • 90 g płatków owsianych
  • 70 g orzechów laskowych (grubo siekanych)
  • 1 szczypta soli
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 150 g czekolady (pokrojonej w drobną kosteczkę - ja dałam 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • W misce miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać jajka i sok z cytryny. W innej misce wymieszać wszystkie składniki suche z płatkami owsianymi, siekanymi orzechami i połową czekolady, dodać je do składników mokrych, wymieszać do połączenia się składników.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do lodów nakładać kulki ciasta zachowując odstępy między ciastkami, każde ciastko delikatnie spłaszczyć, a na wierzch wcisnąć po kilka kawałków czekolady.
  • Blachę wstawić do piekarnika, ciastka piec przez około 15 minut. Po upieczeniu przełożyć ciastka na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pilnujecie ciastek żeby nie przypaliły się!
Po całkowitym wystudzeniu ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około dwa tygodnie.
czekoladowe-ciastka
czekoladowe-ciastka
« Czekoladowy tort z masłem orzechowym
Bułeczki św. Marcina »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. An etka napisał

    08 listopada, 2016 at 8:40 pm

    Aniu, a ile dodać orzechów laskowych 🙂 ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 listopada, 2016 at 8:58 pm

      Dziękuję Ci za czujność 🙂 Już dopisałam 70 g 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}