Czekoladowe ciastka jaglane z dodatkiem bananów i mielonych migdałów, bez jajek, masła i cukru, bardzo zdrowe. Słodzone suszonymi daktylami co prawda w przepisie jest ciemna czekolada i tutaj pojawia się odrobina cukru. Możecie zastąpić ją klasyczną gorzką czekoladę, czekoladą RAW wtedy ciastka będą jeszcze zdrowsze. Ciastka mogą być w nucie korzennej lub cynamonowej, sami zdecydujecie jak je przyprawić.
Ciastka swoją konsystencją i smakiem przypominają bezglutenowe brownie, które po upieczeniu i wystudzeniu można dodatkowo posypać gorzkim kakao zmieszanym z cynamonem lub przyprawą piernikową. Jeśli chodzi o przechowywanie, to nie zamykamy ich w szczelnych pojemnikach, ponieważ mogłyby spleśnieć. Najlepiej wyłożyć na półmisek lub przechować w lodówce (do tygodnia) owinięte folią spożywczą, lub włożone do plastikowego pojemnika. Smacznego!
📖 Przepis
Czekoladowe ciastka jaglane
🥘 Składniki
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g mielonych migdałów lub innych orzechów można dodać również mąkę z amarantusa
- 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek
- 2 średnie dojrzałe banany
- 5 łyżek kakao (gorzkie)
- 100 g ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
🔪 Instrukcje
- Odmierzoną ilość kaszy uprażyć na suchej patelni przez 5 minut ciągle potrząsając patelnią lub mieszając łopatką.
- Kaszę na ciastka gotujemy w wodzie w stosunku 1:3. Do garnka wlać odmierzoną ilość wody, zagotować, a następnie dodać uprażoną kaszę, garnek przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu przez 15 minut bez odkrywania pokrywki i mieszania, po tym czasie wyłączyć kaszę i pozostawić na około 20-30 minut, kasza w tym czasie dojdzie, nie zdejmujcie pokrywki! Następnie wystudzić kaszę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do zimnej kaszy dodać olej, rozpuszczoną czekoladę, daktyle, banany oraz pozostałe składniki, zmiksować wszytko na gładką masę, masę odstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do nakładania lodów lub łyżki stołowej nabierać równe porcje ciasta, formować kulki najlepiej w dłoniach zwilżonych wodą, kulki ciasta układać na przygotowanej blaszce, każdą kulkę spłaszczyć, między ciastkami zachować odstępy, ciastka urosną odrobinkę 🙂
- Ciastka pieczemy przez 25-30 minut, bez termoobiegu, po upieczeniu zdjąć ciastka (z całym papierem) z blachy i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Przepis zaczerpnięty od "Facet i kuchnia"
nietylkopasta.pl napisał
Wyglądają fantastycznie!
Anna napisał
Dziękuję i zapraszam 🙂