Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio wilgotne i elastyczne. Pomysł na nadzienie przyszedł mi do głowy po przeszukaniu półek w spiżarni. Na pierwsze miejsce na półce wysuną się dżem z pomarańczy z dodatkiem dyni i imbiru, który ostatnio zrobiłam. To, co jest zawsze w domu to oczywiście jabłka, których jesienią jest całe mnóstwo. Dla wzmocnienia smaku do dodałam likier Cointreau, który idealnie komponuje się z dżemem. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko wyrasta i nie wymaga leżakowania w lodówce przez noc, zanim zostanie upieczone. Do brioszek podaję dodatkowo porcję dżemu lub miodu. Drożdżówki naprawdę są pyszne, dla pięciu osób taka porcja ciasta, to zdecydowanie za mało.
📖 Przepis
Drożdżowe brioszki
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 50 ml mleka
- 80 g masła
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
- 50 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżki likieru Cointreau
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 średnie jajko
Składniki na nadzienie
- 150 g dżemu z pomarańczy
- 2 średnie jabłka
- cukier perlisty do posypania - opcjonalnie
- 1 średnie jajko do posmarowania bułeczek
🔪 Instrukcje
- Mleko i masło umieścić w rondelku, rozpuścić, zdjąć z ognia, kiedy odrobinę przestygnie dodać drożdże, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać cukier, likier, jajko i śmietanę, dokładnie połączyć.
- Mieszankę wlać do miski miksera, dodać mąkę i wyrobić gładkie, luźne ciasto. Ciasto wyrabiam końcówką typu hak. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Na oprószony mąką blat wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Całą powierzchnię posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć cienko pokrojone jabłka, zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 8 równych części.
- Tortownicę z kominem wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki jedna obok drugiej, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut lub dłużej do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Wyrośnięte brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem, wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
- Smacznego!
gosia napisał
dziś je zrobiłam są boskie
Anna napisał
Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂 pozdrawiam gorąco 🙂
JUSTYNA napisał
Ja też się zapisuje do smakoszy ceniących prostotę i jakość,Naszego tradycyjnego drożdżowca, a jak można coś tak pięknego dla oka stworzyć ,to tym bardziej ;)))
Anna napisał
Dziękuję Justynko, staram się urozmaicać, te nasze narodowe smakołyki 🙂
ladylaurabloq napisał
Drożdżówkom nie odmawiam nigdy,piękne zdjęcia!.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 ja też uwielbiam ten rodzaj ciacha, a teraz mam szczególną fazę na drożdżowe, dziś znów piekłam słodkie bułeczki...
ladylaurabloq napisał
A wiesz,że ja też.
Anna napisał
Jesień cudownie nastraja do tego typu smakołyków :)...... oby ciepła była do samej zimy:))))
gin napisał
Wyglądają fantastycznie 🙂 Uwielbiam jesienne drożdżówki 🙂
Anna napisał
Właśnie! drożdżowe najlepiej smakuje, kiedy chłodno za oknem:)