• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Drożdżowe brioszki

Drożdżowe brioszki

Aktualizacja: 17 gru, 2019 · Opublikowany: 8 paź, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio wilgotne i elastyczne. Pomysł na nadzienie przyszedł mi do głowy po przeszukaniu półek w spiżarni. Na pierwsze miejsce na półce wysuną się dżem z pomarańczy z dodatkiem dyni i imbiru, który ostatnio zrobiłam. To, co jest zawsze w domu to oczywiście jabłka, których jesienią jest całe mnóstwo. Dla wzmocnienia smaku do dodałam likier Cointreau, który idealnie komponuje się z dżemem. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko wyrasta i nie wymaga leżakowania w lodówce przez noc, zanim zostanie upieczone. Do brioszek podaję dodatkowo porcję dżemu lub miodu. Drożdżówki naprawdę są pyszne, dla pięciu osób taka porcja ciasta, to zdecydowanie za mało.

drozdzowe brioszki
Print Pin
5 z 2 głosów

Drożdżowe brioszki

Pyszne brioszki z fantastycznym nadzieniem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 50 ml mleka
  • 80 g masła
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżki likieru Cointreau
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 średnie jajko

Składniki na nadzienie

  • 150 g dżemu z pomarańczy
  • 2 średnie jabłka
  • cukier perlisty do posypania - opcjonalnie
  • 1 średnie jajko do posmarowania bułeczek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mleko i masło umieścić w rondelku, rozpuścić, zdjąć z ognia, kiedy odrobinę przestygnie dodać drożdże, dokładnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać cukier, likier, jajko i śmietanę, dokładnie połączyć.
  • Mieszankę wlać do miski miksera, dodać mąkę i wyrobić gładkie, luźne ciasto. Ciasto wyrabiam końcówką typu hak. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Na oprószony mąką blat wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Całą powierzchnię posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć cienko pokrojone jabłka, zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 8 równych części.
  • Tortownicę z kominem wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki jedna obok drugiej, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut lub dłużej do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Wyrośnięte brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem, wstawić do piekarnika, piec 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
  • Smacznego!
drozdzowe brioszki
Drożdżowe brioszki
drozdzowe brioszki
Drożdżowe brioszki
« Galaretka
Tarta z grzybami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gosia napisał

    11 października, 2013 at 8:33 pm

    dziś je zrobiłam są boskie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 października, 2013 at 11:22 pm

      Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂 pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    10 października, 2013 at 3:44 pm

    Ja też się zapisuje do smakoszy ceniących prostotę i jakość,Naszego tradycyjnego drożdżowca, a jak można coś tak pięknego dla oka stworzyć ,to tym bardziej ;)))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2013 at 5:57 pm

      Dziękuję Justynko, staram się urozmaicać, te nasze narodowe smakołyki 🙂

      Odpowiedz
  3. ladylaurabloq napisał

    08 października, 2013 at 7:24 pm

    Drożdżówkom nie odmawiam nigdy,piękne zdjęcia!.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 października, 2013 at 7:29 pm

      Dziękuję 🙂 ja też uwielbiam ten rodzaj ciacha, a teraz mam szczególną fazę na drożdżowe, dziś znów piekłam słodkie bułeczki...

      Odpowiedz
      • ladylaurabloq napisał

        08 października, 2013 at 9:47 pm

        A wiesz,że ja też.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          08 października, 2013 at 9:54 pm

          Jesień cudownie nastraja do tego typu smakołyków :)...... oby ciepła była do samej zimy:))))

          Odpowiedz
  4. gin napisał

    08 października, 2013 at 4:59 pm

    Wyglądają fantastycznie 🙂 Uwielbiam jesienne drożdżówki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 października, 2013 at 7:31 pm

      Właśnie! drożdżowe najlepiej smakuje, kiedy chłodno za oknem:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}