Drożdżówki leśne to puszyste ciasto wypełnione jeżynami, borówkami i jagodami z dużą porcją lukru! Skusicie się na taki deser? Mam nadzieję, że drożdżówki lubicie, a tę wersję pokochacie za błyskawiczne wykonanie. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu i wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży prostokąt, na którym rozkładamy przygotowane owoce, zwijamy w rulon, który tniemy na kawałki. Następnym krokiem jest umieszczenie porcji ciasta w dużej blaszce i upieczenie. Prosty, szybki sposób przygotowania, a smak drożdżówek jest po prostu rewelacyjny! Ciasto na drożdżówki jest puszyste delikatne i bardzo wilgotne długo utrzymuje świeżość, skład owocowego wypełnienia można dowolnie modyfikować, dodając do nich maliny, porzeczki lub inne owoce jagodowe. Drożdżówki z takim nadzieniem powinny pojawić się kilka razy w sezonie letnim, wykorzystując wspaniałe świeże owoce, smacznego!
📖 Przepis
Drożdżówki leśne
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 90 g cukru
- 2 małe ajka
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 3 łyżki miękkiego masła
- 250 g jeżyn
- 150 g borówek amerykańskich
- 100 g jagód leśnych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 małe jajko (+1 łyżka mleka)
Składniki na lukier
- 6 łyżek soku z cytryny
- cukier puder (tyle ile wchłonie sok z cytryny, powinien powstać gęsty lukier)
🔪 Instrukcje
- Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia
- Masło rozpuścić i przestudzić
- Mleko lekko podgrzać ( temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól i suche drożdże jeśli takie dodajecie, całość wymieszać
- Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5 - 7 minut
- Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy je w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 55x32 cm, całą powierzchnię placka posmarować miękkim masłem (trzema łyżkami), następnie rozsypać owoce leśne
- Zwinąć placek w rulon, zwijanie zacząć od szerszego boku, rulon uformować i delikatnie ścisnąć, ostrym nożem podzielić na 12 lub 15 kawałków
- Kawałki ciasta układać przecięciem góra/dół zachowując odstępy między porcjami ciasta, wypełnioną blachę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 35-45 minut do wyrośnięcia
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C
- Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka
- Drożdżówki pieczemy przez 23-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka
- W garnuszku wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny, lukier powinien być dość gęsty
- Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika i jeszcze gorące pomalować lukrem
- Smacznego!
Aga napisał
Pani Aniu, zrobiłam i wyszły pyszne, zresztą jak każde drożdżowe ciasto z Pani strony. Dziękuję za inspiracje
Anna napisał
Fantastycznie! Bardzo cieszę się, że smakują i dziękuję za informację 🙂 Pozdrawiam gorąco :)))