• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Drożdżówki leśne

Drożdżówki leśne

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 30 lip, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Drożdżówki leśne to puszyste ciasto wypełnione jeżynami, borówkami i jagodami z dużą porcją lukru! Skusicie się na taki deser? Mam nadzieję, że drożdżówki lubicie, a tę wersję pokochacie za błyskawiczne wykonanie. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu i wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży prostokąt, na którym rozkładamy przygotowane owoce, zwijamy w rulon, który tniemy na kawałki. Następnym krokiem jest umieszczenie porcji ciasta w dużej blaszce i upieczenie. Prosty, szybki sposób przygotowania, a smak drożdżówek jest po prostu rewelacyjny! Ciasto na drożdżówki jest puszyste delikatne i bardzo wilgotne długo utrzymuje świeżość, skład owocowego wypełnienia można dowolnie modyfikować, dodając do nich maliny, porzeczki lub inne owoce jagodowe. Drożdżówki z takim nadzieniem powinny pojawić się kilka razy w sezonie letnim, wykorzystując wspaniałe świeże owoce, smacznego!

drozdzowki lesne
Print Pin
5 z 2 głosów

Drożdżówki leśne

Puszyste ciasto drożdżowe pełne owoców leśnych, idealny deser do popołudniowej kawy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 90 g cukru
  • 2 małe ajka
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 250 g jeżyn
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 100 g jagód leśnych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko (+1 łyżka mleka)

Składniki na lukier

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • cukier puder (tyle ile wchłonie sok z cytryny, powinien powstać gęsty lukier)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • Masło rozpuścić i przestudzić
  • Mleko lekko podgrzać ( temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól i suche drożdże jeśli takie dodajecie, całość wymieszać
  • Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5 - 7 minut
  • Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy je w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 55x32 cm, całą powierzchnię placka posmarować miękkim masłem (trzema łyżkami), następnie rozsypać owoce leśne
  • Zwinąć placek w rulon, zwijanie zacząć od szerszego boku, rulon uformować i delikatnie ścisnąć, ostrym nożem podzielić na 12 lub 15 kawałków
  • Kawałki ciasta układać przecięciem góra/dół zachowując odstępy między porcjami ciasta, wypełnioną blachę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 35-45 minut do wyrośnięcia
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C
  • Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka
  • Drożdżówki pieczemy przez 23-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka
  • W garnuszku wymieszać cukier puder z dodatkiem soku z cytryny, lukier powinien być dość gęsty
  • Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika i jeszcze gorące pomalować lukrem
  • Smacznego!
drozdzowki lesne
drozdzowki lesne
drozdzowki lesne
« Pierogi z kurkami
Pasta z fasolki szparagowej »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aga napisał

    13 sierpnia, 2016 at 12:51 pm

    Pani Aniu, zrobiłam i wyszły pyszne, zresztą jak każde drożdżowe ciasto z Pani strony. Dziękuję za inspiracje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 sierpnia, 2016 at 3:12 pm

      Fantastycznie! Bardzo cieszę się, że smakują i dziękuję za informację 🙂 Pozdrawiam gorąco :)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}