Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki malinowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 3 paź, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, miłe towarzystwo, a zapewniam Was, że nawet ponury dzień stanie się piękniejszy.

Przepis przyda się Wam, kiedy nie będziecie mieli czasu na realizowanie przepisów, które wymagają uważnego i dokładnego formowania, nadziewanie i lepienie zgrabnych bułeczek. W tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duży prostokąt na wierzch rozsypać maliny. Teraz wystarczy zwinąć długi rulon, a następnie pociąć go na równe kawałki. Kawałki ciasta układamy w formie i w zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem.  Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.

📖 Przepis

drozdzowki-malinowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Drożdżówki malinowe

Puszyste i rozpływające się w ustach, tak można je określić. Koniecznie spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 370 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 60 g masła

Nadzienie

  • 150 g malin (świeżych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki masła (bardzo miękkiego)
  • 3 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego może być biały)

Dodatkowo

  • 1 jajko (+ 1 łyżka mleka)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier i sól, wymieszać
  • Podgrzać mleko, mleko powinno być letnie
  • Masło rozpuścić
  • Do letniego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki z cukrem (z przygotowanej mieszanki) i dokładnie rozmieszać, odstawić na 5-10 minut w tym czasie drożdże powinny wyrosnąć, dodać je do składników sypkich i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy na średnich obrotach, kiedy połączy się, można zacząć dolewać roztopione, przestudzone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 do 5 minut
  • Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości
  • Po tym czasie wymieszać ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
  • Blat podsypać dość grubo mąką (ciasto jest dość luźne i klejące), wyłożyć ciasto jego wierzch również posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę
  • Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć na całej powierzchni placka, oprószyć cukrem
  • Z ciasta zwinąć rulon, dobrze zakleić końce, podzielić na 10 lub 12 kawałków
  • Formę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowane drożdżówki ułożyć w formie, formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  • Wyrośnięte drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem z jedną łyżką mleka, wstawić do piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 20-25 minut
  • Wierzch drożdżówek powinien się lekko zarumienić, przed wyjęciem można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przeprowadzając * test suchego patyczka
  • Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika i z formy przekładając je na kratkę
  • Przygotować lukier, posmarować nim jeszcze gorące bułeczki
  • Smacznego!

📋 Notatki

* Test suchego patyczka polega na wbiciu, na przykład patyczka do szaszłyków w środek drożdżówki i natychmiastowym wyjęciu go. Jeśli patyczek jest suchy to oznacza to, że ciasto jest upieczone. Jeśli na patyczku będzie surowe ciasto, należy odrobinę wydłużyć czas pieczenia.
- Jest błyskawiczna wersja wyrastania ciasta. Piekarnik należy rozgrzać przez kilka chwil tak, aby uzyskał temperaturę około 30-40 st C, wyłączyć go i wstawić formę z drożdżówkami, po około 20 minutach można wyjąć formę z piekarnika, a piekarnik rozgrzać to temperatury 180 st C, dalej postępować jak w pt. 12
drozdzowki-malinowei1
drozdzowki-malinowe

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.