Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, miłe towarzystwo, a zapewniam Was, że nawet ponury dzień stanie się piękniejszy.
Przepis przyda się Wam, kiedy nie będziecie mieli czasu na realizowanie przepisów, które wymagają uważnego i dokładnego formowania, nadziewanie i lepienie zgrabnych bułeczek. W tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duży prostokąt na wierzch rozsypać maliny. Teraz wystarczy zwinąć długi rulon, a następnie pociąć go na równe kawałki. Kawałki ciasta układamy w formie i w zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem. Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe.
📖 Przepis
Drożdżówki malinowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 370 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mleka
- 12 g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
- 60 g masła
Nadzienie
- 150 g malin (świeżych)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki masła (bardzo miękkiego)
- 3 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego może być biały)
Dodatkowo
- 1 jajko (+ 1 łyżka mleka)
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier i sól, wymieszać
- Podgrzać mleko, mleko powinno być letnie
- Masło rozpuścić
- Do letniego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki z cukrem (z przygotowanej mieszanki) i dokładnie rozmieszać, odstawić na 5-10 minut w tym czasie drożdże powinny wyrosnąć, dodać je do składników sypkich i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy na średnich obrotach, kiedy połączy się, można zacząć dolewać roztopione, przestudzone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 do 5 minut
- Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości
- Po tym czasie wymieszać ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
- Blat podsypać dość grubo mąką (ciasto jest dość luźne i klejące), wyłożyć ciasto jego wierzch również posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę
- Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć na całej powierzchni placka, oprószyć cukrem
- Z ciasta zwinąć rulon, dobrze zakleić końce, podzielić na 10 lub 12 kawałków
- Formę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowane drożdżówki ułożyć w formie, formę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
- Wyrośnięte drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem z jedną łyżką mleka, wstawić do piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 20-25 minut
- Wierzch drożdżówek powinien się lekko zarumienić, przed wyjęciem można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przeprowadzając * test suchego patyczka
- Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika i z formy przekładając je na kratkę
- Przygotować lukier, posmarować nim jeszcze gorące bułeczki
- Smacznego!
📋 Notatki
- Jest błyskawiczna wersja wyrastania ciasta. Piekarnik należy rozgrzać przez kilka chwil tak, aby uzyskał temperaturę około 30-40 st C, wyłączyć go i wstawić formę z drożdżówkami, po około 20 minutach można wyjąć formę z piekarnika, a piekarnik rozgrzać to temperatury 180 st C, dalej postępować jak w pt. 12
Comments
No Comments