Fasolka szparagowa z prażoną cebulką i octem balsamicznym jest to bardzo ciekawe i niecodzienne połączenie smaków. Do tego dania najlepsza jest młoda, zielona fasolka, która szybko się gotuje i nie ma łyka. Fasolka szparagowa z prażoną cebulką to idealny dodatek do dania głównego mięsnego lub wegetariańskiego. Pamiętajcie, fasolka powinna być ugotowana al dente, to ważne. Jędrna fasolka właśnie taka będzie najlepsza, gorąco polecam!
📖 Przepis
Fasolka szparagowa z prażoną cebulką
Świetny dodatek do dania głównego.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g młodej zielonej fasolki
- 5 łyżek prażonej cebulki
- 2 - 3 łyżki dobrej jakości (gęstego octu balsamicznego)
- odrobina czarnego pieprzu
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
🔪 Instrukcje
- W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżką soli
- Do gotującej się wody włożyć umytą i wcześniej oczyszczoną fasolkę
- Gotować kilka minut, pilnując aby się nie rozgotowała. Fasolkę odcedzić i przelać lodowatą wodą, fasolka zachowuje jędrność i ładny zielony kolor
- Odcedzoną fasolkę przełożyć do miski, polać ją oliwą, octem ( jedną łyżkę octu zostawić do dekoracji), posypać prażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem
- Delikatnie potrząsając miską wymieszać fasolkę
- Przełożyć na półmisek, posypać resztą cebulki i polać pozostałą częścią octu. Smacznego!
Comments
No Comments