• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przekąski » Figi zapiekane z kozim serem

Figi zapiekane z kozim serem

Aktualizacja: 30 lip, 2020 · Opublikowany: 30 paź, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Figi zapiekane z kozim serem. Bardzo wykwintna i wyszukana przekąska, a jednocześnie banalnie prosta i szybka do przygotowania. Połączenie świeżych fig, koziego sera i octu balsamicznego jest naprawdę fantastyczne. Zabierając się za przygotowanie dania, trzeba zaopatrzyć się w dojrzałe soczyste figi i dobrej jakości ser kozi. Kozi ser może być w formie rolady lub dobrego kremowego serka do smarowania. Pamiętajcie też o dobrej jakości occie balsamicznym, oczywiście najlepszy podobno jest ten z Modeny. Można użyć również zredukowanego czerwonego wina, a jak to przygotować? To proste wystarczy wlać do małego rondelka kubek wina i podgrzewać do chwili zredukowania płynu, sos powinien być lepki i gęsty. Koniecznie wypróbujcie!

figi zapiekana z serem kozim
Figi zapiekana z serem kozim

📖 Przepis

figi zapiekana z serem kozim
Print Pin
5 z 1 głosu

Figi zapiekane z kozim serem

Pyszne figi z kozim serem, rewelacja
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Porcji 4
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 8 sztuk świeżych fig
  • 200 g serka koziego (ja użyłam miękkiego serka do smarowania)
  • pieprz (do smaku)
  • kilka listków świeżej szałwii
  • kilka winogron
  • ocet balsamiczny
  • 8 kromek pieczywa
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Figi umyć, przekroić na cztery części, ale nie przecinajcie do końca. Figi rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Na środek każdej nałożyć porcję serka.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st C, wstawić figi. Piec 10 minut.
  • Winogrona umyć, przeciąć na pół, ułożyć wokół figi. Udekorować kilkoma listkami szałwii. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Całość polać octem balsamicznym.
  • Smacznego!
figi zapiekana z serem kozim
« Zupa dyniowa na mleczku kokosowym
Muffinki dyniowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    30 października, 2012 at 11:15 am

    Widze i ciesze sie, ze moj skromny pomysl Ci sie spodobal. Mnie w zamian za to ogromnie podoba sie sposob podania i aranzacji.
    Apropos octu, to ostatnio do pierozkow z ciasta ryzowego zaoferowano mi "matured vinegar", pachnie troche jak porto i tez jest ciemny i gesty, dla fanow balsamico ciekawa odmiana. Szukac w sklepach z chinska zywnoscia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2012 at 12:45 pm

      Nie przegapiam dobrych pomysłów:) Twój pomysł zapiekanej figi z serem bardzo mi się spodobał:) dziękuje:) Trochę mnie zaskoczyłeś tym octem ze sklepu chińskiego, często kupuję produkty w takich sklepach ale nigdy nie rozglądałam się tam za octem! Poszukam, dziękuje Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}