🥣 Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa
Flaczki z boczniaków, to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z żołądka. Natomiast bardzo smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 500 g boczniaków grzyby dostępne w większości marketów
- 2 średnie wielkości marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- sól do smaku
- 1 średnia pietruszka
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka domowej vegety
- 2 liście laurowe
- odrobina słodkiej papryki w proszku opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
- Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
- Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
- Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
- Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.
🍄 Boczniaki ostrygowe
Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego dla wegetarian i kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Zawierają również witaminy z grupy B, aminokwasy i sole mineralne. Grzyb posiada spore zasoby lowastatyny, która występuje tylko w sfermentowanym czerwonym ryżu i właśnie w boczniaku ostrygowym. Lowastatyna obniża poziom cholesterolu we krwi!
Flaczki z boczniaków to zupa, w której z pewnością rozsmakujecie się, bo jest po prostu rewelacyjna! Bardzo aromatyczna, przyprawiona imbirem i dużą ilością majeranku, wspaniała na pożywny i rozgrzewający posiłek. Koniecznie wypróbujcie!
📖 Przepis
Flaczki z boczniaków
🥘 Składniki
- 500 g boczniaków (grzyby dostępne w większości marketów)
- 2 średnie wielkości marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka domowej vegety
- 2 liście laurowe
- odrobina słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
- Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
- Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
- Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
- Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.
- Smacznego!
Monia napisał
Zupa jak zupa,żadna rewelacja a tradycyjnycg flaków absolutnie nie przypomina.
ania-krzywakromeczka napisał
ja rowniez wlasnie sie nia zajadam, Pychotka!
Anna napisał
Na jesienną pogodę idealna zupa, uwielbiam ją, smacznego!
MARZENA napisał
Właśnie ugotowałam- REWELACJA!!! Idziemy jeść:-) Dziękuję i POLECAM!!!
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakuje zupka 🙂 Ja jestem jej fanką :))) Pozdrawiam!
Klaudia napisał
Zawsze uwielbiałam smak flaków, ale samych flaków nie mogłam przełknąć, a teraz zrobiłam flaczki z boczniaków i mogę się cieszyć pyszną zupą, bez paskudnych ochłapów na dnie miski 😀 Super przepis, polecam wszystkim 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że zupa smakuje 🙂
Maja napisał
Rewelacja! Rzeczywiście b. dobra potrawa, smakuje IDENTYCZNIE, jak prawdziwe flaki, ale nie zawiera owego obrzydliwego składnika... 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakuje, zawsze uwielbiałam smak rosołku z "flaczków", ale wkład nigdy mi nie pasował...;) dziękuję i pozdrawiam
Krzych napisał
Kręćcie nosami na flaki, kręćcie 🙂
Więcej dla mnie 😀
Smak flaków to w 95% rosół, z braku boczniaków można pokroić w paski grubsze naleśniki i też będzie w Waszej, trawożernej, pardon- wegetariańskiej wersji 😉
Anna napisał
Trawożercy wiedzą co dobre 🙂 jakiś czas temu, jeszcze jako mięsożerca wybierałam "flaki" z flaków, które zawsze szły na bok 😉
Mama Dwóch napisał
Zupa rewelacyjna, przepis prosty. Dziękuje
Anna napisał
Na zdrowie! Zupa jest super, teraz na jesienną porę idealna! Pozdrawiam
Izabella napisał
Dziekuje Aniu, nie dostalam dzis niestety boczniakow w moim sklepie. Jutro wybieram sie na dalsze poszukiwania:) I ja serdecznie pozdrawiam. Iza
Izabella napisał
Aniu, chetnie skorzystalabym z tego przepisu, ale niestety skopiowac go nie moge. Ciebie do listry ulubionych, by zapamietac gdzie ten przepis widzialam tez dodac nie moge. Czy jest to zamierzone? Jesli tak, niezmiernie mi przykto, bo w tym tlumie blogowym ciezko bedzie mi zapamietac nazwe Twego bloga. Mysle, ze innym dzieje sie podobnie. Pozdrawiam Izabella
Anna napisał
Jeszcze jestem za granicą, jak tylko wrócę sprawdzę to, jestem zdziwiona, ze tak się dzieje.
Izabella napisał
Dziekuje za wiadomosc. Zapisalam sobie na razie po prostu Twoj blog i bede Cie szukac w googlowej wyszukiwarce. Pozdrawiam serdecznnie.
Krzych napisał
@Izabella
U gory strony po prawej stronie jest okienko na podanie swojego maila. Ja tak zrobilem i dostaje przepisy od Anny na skrzynke, bez spamu czy innych niechcianych smieci. Zawsze tez mozna z tego zrezygnowac.
A po przeczytaniu Twojego komentarza sprobowalem i udalo mi sie zarowno skopiowac przepis na swoj komputer, jak i dodac strone do ulubionych. Sprawdz wiec moze ustawienia swojej przegladarki lub programu typu firewall.
Izabella napisał
Dziekuje Ci za pomysl, niestety u mnie to nadal nie funkcjonuje. Poczekam zatem az Anna moze sprawdzi. Tym czasem przepis na flaczki pisze, bo narobila mi nim ogromny apetyt na flaczki:)
Anna napisał
Izabella, niestety nie wiem dlaczego nie możesz dodać mojej strony ulubionych w swoim komputerze, być może to jest kwestia jak napisał Krzych, ustawień w Twojej przeglądarce:( ja ze swojej strony zdjęłam blokadę, która nie pozwalała na kopiowanie, nie ma innych zabezpieczeń czy blokad, więc jeśli wcześniej nie mogłaś skopiować przepisu, to teraz możesz już to zrobić i wkleić go do np: swoich dokumentów, możesz również przepis wydrukować, większość przepisów na ikonkę "Print" i są przygotowane do wydruku. Można również dodać przepis do notatnika Evernote. Swoją drogą to mam nadzieję, że zapadłą Ci już ta nazwa w pamięci:)))))
Pozdrawiam smacznie 🙂 Ania
Izabella napisał
Oj tak, zapamietalam Twoja strone bez problemu:)))
Dziekuje za odblokowanie...dzieki temu chyba moglam Cie wlasnie dodac do grona ulubionych, co zreszta z przyjemnoscia czynie jak rowniez bez problemu moge skopiowac przepis. Jeszcze raz serdecznie dziekuje Iza
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że się udało:) miłego i smacznego gotowania! Pozdrawiam Ania