🥣 Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa
Flaczki z boczniaków, to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z żołądka. Natomiast bardzo smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 500 g boczniaków grzyby dostępne w większości marketów
- 2 średnie wielkości marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- sól do smaku
- 1 średnia pietruszka
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka domowej vegety
- 2 liście laurowe
- odrobina słodkiej papryki w proszku opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
- Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
- Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
- Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
- Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.
🍄 Boczniaki ostrygowe
Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego dla wegetarian i kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Zawierają również witaminy z grupy B, aminokwasy i sole mineralne. Grzyb posiada spore zasoby lowastatyny, która występuje tylko w sfermentowanym czerwonym ryżu i właśnie w boczniaku ostrygowym. Lowastatyna obniża poziom cholesterolu we krwi!
Flaczki z boczniaków to zupa, w której z pewnością rozsmakujecie się, bo jest po prostu rewelacyjna! Bardzo aromatyczna, przyprawiona imbirem i dużą ilością majeranku, wspaniała na pożywny i rozgrzewający posiłek. Koniecznie wypróbujcie!
📖 Przepis
Flaczki z boczniaków
🥘 Składniki
- 500 g boczniaków (grzyby dostępne w większości marketów)
- 2 średnie wielkości marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka domowej vegety
- 2 liście laurowe
- odrobina słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
- Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
- Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
- Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
- Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.
- Smacznego!
Skomentuj