Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Flaczki z boczniaków

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 25 mar, 2013 · przez Anna · 22 komentarze

Skocz do przepisu

🥣 Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa

Flaczki z boczniaków, to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z żołądka. Natomiast bardzo smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków!

flaczki z boczniakow
Flaczki z boczniaków
Przejdź do:
  • 🥣 Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍄 Boczniaki ostrygowe
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g boczniaków grzyby dostępne w większości marketów
  • 2 średnie wielkości marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • sól do smaku
  • 1 średnia pietruszka
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 2 liście laurowe
  • odrobina słodkiej papryki w proszku opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
  • Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
  • Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
  • Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
  • Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.

🍄 Boczniaki ostrygowe

Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego dla wegetarian i kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietom w ciąży. Zawierają również witaminy z grupy B, aminokwasy i sole mineralne. Grzyb posiada spore zasoby lowastatyny, która występuje tylko w sfermentowanym czerwonym ryżu i właśnie w boczniaku ostrygowym. Lowastatyna obniża poziom cholesterolu we krwi!

Flaczki z boczniaków to zupa, w której z pewnością rozsmakujecie się, bo jest po prostu rewelacyjna! Bardzo aromatyczna, przyprawiona imbirem i dużą ilością majeranku, wspaniała na pożywny i rozgrzewający posiłek. Koniecznie wypróbujcie!

📖 Przepis

flaczki z boczniakow
Print Pin
5 z 9 głosów

Flaczki z boczniaków

Wspaniała zupa w wersji wegetariańskiej jak dla mnie dużo lepsza niż klasyk.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g boczniaków (grzyby dostępne w większości marketów)
  • 2 średnie wielkości marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 2 liście laurowe
  • odrobina słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Boczniaki i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
  • Olej i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć warzywa wraz z grzybami przez kilka minut, powinny zmięknąć.
  • Do garnka wlać 1, 5 litra rosołu, dodać przesmażone warzywa ( zostawiając tłuszcz na patelni ), liście laurowe, ziele angielskie. Zupę gotować około 30 minut.
  • Na koniec przyprawić do smaku, majeranek należy przed dodaniem rozetrzeć w dłoniach.
  • Rozgrzać pozostały tłuszcz, jeśli jest go mało dodajcie odrobinę oleju, dodać mąkę, smażyć chwilę ciągle mieszając, a następnie dodać zasmażkę do zupy, zagotować.
  • Smacznego!
flaczki z boczniakow

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem
5 from 9 votes (5 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.