Przepisów na gołąbki jest pewnie tyle ile kucharek 😉 Każda ma swój sekretny sposób na najlepszą wersję tego dania. Gołąbki można przygotować z dodatkiem ryżu i to wszelakiego koloru lub dowolnej kaszy. Oczywiście dla mięsożerców z mięsem a dla tych, którzy lubią roślinki z dodatkiem grzybów, warzyw lub roślinek strączkowych. Dziś gołąbki w odsłonie wegetariańskiej z kaszą gryczaną, podgrzybkami i suszonymi pomidorami. Zawinięte w liście buraków, a nie jak to bywa najczęściej w liście kapusty. Grzyby w połączeniu z suszonymi pomidorami (które najlepiej przygotować własnoręcznie) i kilkoma aromatycznymi przyprawami zachwycą nawet zagorzałych fanów gołąbków mięsnych.

Bardzo istotnym elementem udanych gołąbków jest odpowiednie przygotowanie kaszy! Kasza powinna być ugotowana na sypko, absolutnie nie można dopuścić do rozgotowania jej, ponieważ gołąbki z rozgotowanej kaszy będą niesmaczne. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, najpopularniejszy jest sos pomidorowy, ale ja przygotowałam delikatny sos śmietanowo-serowy, który świetnie komponuje się z grzybami i szałwią. Gołąbki zawinęłam w delikatne liście buraków liściastych, które są duże i elastyczne można więc swobodnie formować spore porcje. Liście są cieniutkie jak pergamin i to kolejny plus, bo nie dominują swoim smakiem tego dania. Oczywiście do zawijania można użyć klasycznie kapusty białej lub kapusty włoskiej. Zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Gołąbki z kaszą
🥘 Składniki
- 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanych świeżych liści szałwii
- 10 połówek suszonych pomidorów
- 1 szklanka grzybów (lub więcej, drobno krojonych - użyłam podgrzybków)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki tymianek
- ½ łyżeczki rozmaryn
- 6 łyżek tartego sera typu parmezan
- olej do smażenia
- 16 liści buraków liściowych (duże)
Do sosu
- 200 ml wywaru warzywnego lub rosołu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- słodka papryka - opcjjonalnie
- 4 duże listki szałwii
🔪 Instrukcje
Przygotowanie sosu
- Cebulę pokroić w kostkę. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę podsmażyć przez 2 minut następnie dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek oraz posiekane liście szałwii, smażyć przez 30 sekund, zalać częścią wywaru warzywnego/rosołu, zagotować. Po chwili gotowania dodać mascarpone, dokładnie rozmieszać doprawić do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Sos zdjąć z ognia, odstawić.
Przygotowanie gołąbków
- Kaszę ugotować na sypko.
- Z dużych liści buraków odciąć łodygę, liście należy zmiękczyć poprzez chwilowe zanurzenie w gotującej się wodzie lub włożenie do mikrofalówki na 20 - 30 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki), jeśli okaże się, że po sparzeniu łodyga po środku liścia jest twarda, należy delikatnie ściąć jej część małym nożem uważając, aby nie uszkodzić liścia.
- Cebulę i grzyby posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory i szałwię pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę z grzybami i rozmarynem, mieszać ciągle aby nic nie przywarło do patelni, kiedy odparuje cała woda z grzybów dodać czosnek i szałwię, smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia.
- Do miski przełożyć ugotowana kaszę, dodać całą zawartość patelni, pomidory i tymianek oraz ser doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na przygotowane wcześniej liście nakładamy porcję farszu, a następnie zawijamy w tz. kopertę.
- Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub szerokim rondlu, zalewamy pozostałą częścią wywaru lub wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do 15 minut.
- Następnie przekładamy gotowe gołąbki do naczynia z sosem lub bezpośrednio na talerze, polewamy sosem.
Comments
No Comments