Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Gołąbki z kaszą

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 10 wrz, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Przepisów na gołąbki jest pewnie tyle ile kucharek 😉 Każda ma swój sekretny sposób na najlepszą wersję tego dania. Gołąbki można przygotować z dodatkiem ryżu i to wszelakiego koloru lub dowolnej kaszy. Oczywiście dla mięsożerców z mięsem a dla tych, którzy lubią roślinki z dodatkiem grzybów, warzyw lub roślinek strączkowych. Dziś gołąbki w odsłonie wegetariańskiej z kaszą gryczaną, podgrzybkami i suszonymi pomidorami. Zawinięte w liście buraków, a nie jak to bywa najczęściej w liście kapusty. Grzyby w połączeniu z suszonymi pomidorami (które najlepiej przygotować własnoręcznie) i kilkoma aromatycznymi przyprawami zachwycą nawet zagorzałych fanów gołąbków mięsnych.

Widok na gołąbki z góry podane na talerzu, a część w patelni.
Gołąbki z kaszą

Bardzo istotnym elementem udanych gołąbków jest odpowiednie przygotowanie kaszy! Kasza powinna być ugotowana na sypko, absolutnie nie można dopuścić do rozgotowania jej, ponieważ gołąbki z rozgotowanej kaszy będą niesmaczne. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, najpopularniejszy jest sos pomidorowy, ale ja przygotowałam delikatny sos śmietanowo-serowy, który świetnie komponuje się z grzybami i szałwią. Gołąbki zawinęłam w delikatne liście buraków liściastych, które są duże i elastyczne można więc swobodnie formować spore porcje. Liście są cieniutkie jak pergamin i to kolejny plus, bo nie dominują swoim smakiem tego dania. Oczywiście do zawijania można użyć klasycznie kapusty białej lub kapusty włoskiej. Zapraszam i życzę smacznego!

📖 Przepis

golabki z kasza
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gołąbki z kaszą

Gołąbki mogą być też bez mięsa!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 5
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanych świeżych liści szałwii
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 1 szklanka grzybów (lub więcej, drobno krojonych - użyłam podgrzybków)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki tymianek
  • ½ łyżeczki rozmaryn
  • 6 łyżek tartego sera typu parmezan
  • olej do smażenia
  • 16 liści buraków liściowych (duże)

Do sosu

  • 200 ml wywaru warzywnego lub rosołu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • słodka papryka - opcjjonalnie
  • 4 duże listki szałwii
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie sosu

  • Cebulę pokroić w kostkę. Do rondelka wlać odrobinę oleju, rozgrzać, dodać cebulę podsmażyć przez 2 minut następnie dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek oraz posiekane liście szałwii, smażyć przez 30 sekund, zalać częścią wywaru warzywnego/rosołu, zagotować. Po chwili gotowania dodać mascarpone, dokładnie rozmieszać doprawić do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Sos zdjąć z ognia, odstawić.

Przygotowanie gołąbków

  • Kaszę ugotować na sypko.
  • Z dużych liści buraków odciąć łodygę, liście należy zmiękczyć poprzez chwilowe zanurzenie w gotującej się wodzie lub włożenie do mikrofalówki na 20 - 30 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki), jeśli okaże się, że po sparzeniu łodyga po środku liścia jest twarda, należy delikatnie ściąć jej część małym nożem uważając, aby nie uszkodzić liścia.
  • Cebulę i grzyby posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory i szałwię pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę z grzybami i rozmarynem, mieszać ciągle aby nic nie przywarło do patelni, kiedy odparuje cała woda z grzybów dodać czosnek i szałwię, smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia.
  • Do miski przełożyć ugotowana kaszę, dodać całą zawartość patelni, pomidory i tymianek oraz ser doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na przygotowane wcześniej liście nakładamy porcję farszu, a następnie zawijamy w tz. kopertę.
  • Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub szerokim rondlu, zalewamy pozostałą częścią wywaru lub wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do 15 minut.
  • Następnie przekładamy gotowe gołąbki do naczynia z sosem lub bezpośrednio na talerze, polewamy sosem.
Gołąbki z kaszą podane na talerzy z sosem suszonymi pomidorami.
Gołąbki z kaszą
Gołąbki z kaszą ułożone na patelni w jasnym sosie udekorowane ziołami.
Gołąbki z kaszą

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required