Nie ma lepszej granoli niż domowa. Wspaniała, chrupiąca z dodatkiem miodu i ciemnego cukru. Dziś z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i żurawiny, będzie idealna na śniadanie z mlekiem, jogurtem lub po prostu do schrupania. Zachęcam do spróbowania, jest bajeczna!
📖 Przepis
Granola domowa
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki rodzynek
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki suszonych moreli
- 60 g płynnego miodu
- 4 łyżki oleju
- 150 g miodu
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki wsypać do dużej miski.
- Miód, jeśli jest "twardy" należy go rozpuścić w kąpieli wodnej lub garnuszku. Rozpuszczony miód wlać do suchych składników wraz z olejem. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na dużą blachę położyć papier do pieczenia, wysypać mieszaninę, rozłożyć równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 140°C i piec przez 35 minut, mieszając co 10 minut widelcem.
- Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, więc jeśli granola będzie bardzo zrumieniona, należy ją wyjąć.
- Po upieczeniu, zdjąć z blachy chwytając za papier i ułożyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Kiedy wystygnie robi się chrupiąca, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju.
- Smacznego!
Małgorzata napisał
Robiłam ostatnio taką domową granolę.
Wyszła świetna:)
Anna napisał
Uwielbiamy ją 🙂