Granola z żurawiną to pyszny dodatek do śniadania i zdrowa pożywna chrupiąca przekąska. Taki prosty dodatek z powodzeniem każdy może przygotować samodzielnie w domu. Domowa granola ma wielką przewagę nad tą ze sklepu! W domu przygotujecie ją, tak jak lubicie najbardziej. To Wy decydujecie co w niej się znajdzie:). Przepis, który dziś chcę Wam zaproponować, jest dość bogaty w składniki i ich ilość, ale część przygotowanej granoli posłuży nam do zrobienia batonów musli. Granola z żurawina cudownie pachnie cynamonem, imbirem i miodem, jest umiarkowanie słodka z ogromną ilością pysznych chrupiących dodatków. Pamiętajcie, że granolę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Polecam, spróbujcie!
📖 Przepis
Granola z żurawiną
🥘 Składniki
- 110 g oleju słonecznikowego
- 120 g soku z pomarańczy
- 160 g miodu
- 100 g jasnego cukru trzcinowego
- 110 g cukru trzcinowego ciemnego
- 180 g żurawiny suszonej
- 300 g płatków owsianych błyskawicznych
- 300 g płatków owsianych górskich
- 100 g orzechów laskowych
- 60 g orzechów włoskich
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 160 g rodzynek
- 90 g nasion słonecznika
- 90 g sezamu
- 50 g siemienia lnianego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki granoli. W naczyniu wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do miski z sypką mieszanką, wymieszać dokładnie, najlepiej ręką
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować dwie duże blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Mieszankę podzielić na pół i rozłożyć na papierze. Wstawić od piekarnika, piec przez 50 minut, mieszając granolę co 10 minut, aby równo się przypiekła.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Kiedy granola całkowicie wystygnie należy schować ją do zamykanego pojemnika lub słoja i podjadać kiedy przyjdzie na to ochota!
- Smacznego!
swiat-orkiszu.pl napisał
Granola od wielu lat uznawana jest za jeden ze zdrowszych pomysłów na śniadanie. Zamiast płatków owsianych polecamy zaś orkiszowe. Są bardziej sycące i z zdrowsze od owsianych. Polecamy
Anna napisał
Orkisz jest bardzo zdrowy, jestem za!
Olimpia Davies napisał
Masz 100% rację:-), te granole chyba robiliśmy obok siebie:-), choć składnikami się różnią to wyglądają identycznie:-)
Anna napisał
To można powiedzieć że były to warsztaty z granolą w tle:)