Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Granola z żurawiną

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 1 mar, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Granola z żurawiną to pyszny dodatek do śniadania i zdrowa pożywna chrupiąca przekąska. Taki prosty dodatek z powodzeniem każdy może przygotować samodzielnie w domu. Domowa granola ma wielką przewagę nad tą ze sklepu! W domu przygotujecie ją, tak jak lubicie najbardziej. To Wy decydujecie co w niej się znajdzie:). Przepis, który dziś chcę Wam zaproponować, jest dość bogaty w składniki i ich ilość, ale część przygotowanej granoli posłuży nam do zrobienia batonów musli. Granola z żurawina cudownie  pachnie cynamonem, imbirem i miodem,  jest umiarkowanie słodka z ogromną ilością pysznych chrupiących dodatków. Pamiętajcie, że granolę po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Polecam, spróbujcie!

granola z zurawina
Granola z żurawiną

📖 Przepis

granola z zurawina
Print Pin
5 z 1 głosu

Granola z żurawiną

Wspaniała chrupiąca domowa granola.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Śniadanie
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 110 g oleju słonecznikowego
  • 120 g soku z pomarańczy
  • 160 g miodu
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 110 g cukru trzcinowego ciemnego
  • 180 g żurawiny suszonej
  • 300 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 160 g rodzynek
  • 90 g nasion słonecznika
  • 90 g sezamu
  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki granoli. W naczyniu wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do miski z sypką mieszanką, wymieszać dokładnie, najlepiej ręką
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować dwie duże blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Mieszankę podzielić na pół i rozłożyć na papierze. Wstawić od piekarnika, piec przez 50 minut, mieszając granolę co 10 minut, aby równo się przypiekła.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Kiedy granola całkowicie wystygnie należy schować ją do zamykanego pojemnika lub słoja i podjadać kiedy przyjdzie na to ochota!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Długość pieczenia może się wydłużyć lub skrócić, to zależy do tego jak wasz piekarnik piecze. Granola nie powinna się przypalić, może nabrać wtedy lekko gorzkiego smaku!
granola z zurawina
Granola z żurawiną

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. swiat-orkiszu.pl napisał

    29 listopada, 2021 at 11:08 pm

    Granola od wielu lat uznawana jest za jeden ze zdrowszych pomysłów na śniadanie. Zamiast płatków owsianych polecamy zaś orkiszowe. Są bardziej sycące i z zdrowsze od owsianych. Polecamy

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2021 at 9:43 pm

      Orkisz jest bardzo zdrowy, jestem za!

      Odpowiedz
  2. Olimpia Davies napisał

    01 marca, 2013 at 11:16 am

    Masz 100% rację:-), te granole chyba robiliśmy obok siebie:-), choć składnikami się różnią to wyglądają identycznie:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 marca, 2013 at 11:23 am

      To można powiedzieć że były to warsztaty z granolą w tle:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.