Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Posiłki » Śniadanie

Grzanki z jajkami po benedyktyńsku

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 17 lip, 2012 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Wakacyjne śniadanie! Mamy trochę więcej czasu i możemy sobie pozwolić na taki luksus o poranku. Dziś proponuję jajka po benedyktyńsku podane na pysznych grzankach z domowego chleba. Oczywiście, jajka można podać z sosem holenderski na sałacie... możliwości jest wiele. Przygotowanie jajka po benedyktyńsku za pierwszym razem sprawiło mi trochę trudności, nie było zbyt kształtne. Jednak po kilku próbach udało mi się dojść do wprawy, więc, jeśli nie uda się Wam pierwsze jajko, tz. nie będzie zbyt kształtne, to nic nie szkodzi z pewnością będzie pyszne:)

📖 Przepis

Trzy grzanki z jajkiem po benedyktyńsku na talerzu.
Print Pin
1 z 1 głosu

Grzanki z jajkami po benedyktyńsku

Proste i efektowne danie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Śniadania
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 6 minuty minuty
Całkowity czas 16 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 średnie jaka
  • 4 kromki chleba (np.ukraińskiego)
  • 4 plasterki pomidora i awokado
  • żółty ser
  • majonez
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki octu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jajko wybić delikatnie do małej filiżanki tak, aby żółtko pozostało w całości. W średnim garnku zagotować około litra wody, dodać ocet.
  • Gdy woda się zagotuje, zamieszać energicznie tak, aby powstał wir i natychmiast wlać delikatnie w środek wiru jajko z filiżanki, łyżką delikatnie zagarnąć białko tak, by utworzyła się kulka.
  • Gotować około 2 - 3 minut, czas zależy od Waszych upodobań co do miękkości żółtka.
  • Ugotowane jajko delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
  • Proponuję podawać na ciepłej grzance posmarowanej majonezem z dodatkiem rukoli, sera żółtego, pomidora, cebuli, awokado a na samej górze królujące jajko po benedyktyńsku. Posypać solą i pieprzem.
  • Grzankę zrobiłam z chleba litewskiego, kromkę chleba opiekam na suchej patelni z dwóch stron.
Grzanki z jajkami po benedyktyńsku na czarnym talerzu.
Grzanki z jajkami po benedyktyńsku

Więcej

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Komentarze

    1 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Christopher napisał

    19 października, 2012 at 4:37 am

    Jak patrzę na tą kanapkę,to już mi ślinka cieknie.Super

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.