Wakacyjne śniadanie! Mamy trochę więcej czasu i możemy sobie pozwolić na taki luksus o poranku. Dziś proponuję jajka po benedyktyńsku podane na pysznych grzankach z domowego chleba. Oczywiście, jajka można podać z sosem holenderski na sałacie... możliwości jest wiele. Przygotowanie jajka po benedyktyńsku za pierwszym razem sprawiło mi trochę trudności, nie było zbyt kształtne. Jednak po kilku próbach udało mi się dojść do wprawy, więc, jeśli nie uda się Wam pierwsze jajko, tz. nie będzie zbyt kształtne, to nic nie szkodzi z pewnością będzie pyszne:)
📖 Przepis
Grzanki z jajkami po benedyktyńsku
Proste i efektowne danie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 4 średnie jaka
- 4 kromki chleba (np.ukraińskiego)
- 4 plasterki pomidora i awokado
- żółty ser
- majonez
- sól (pieprz)
- 2 łyżki octu
🔪 Instrukcje
- Jajko wybić delikatnie do małej filiżanki tak, aby żółtko pozostało w całości. W średnim garnku zagotować około litra wody, dodać ocet.
- Gdy woda się zagotuje, zamieszać energicznie tak, aby powstał wir i natychmiast wlać delikatnie w środek wiru jajko z filiżanki, łyżką delikatnie zagarnąć białko tak, by utworzyła się kulka.
- Gotować około 2 - 3 minut, czas zależy od Waszych upodobań co do miękkości żółtka.
- Ugotowane jajko delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
- Proponuję podawać na ciepłej grzance posmarowanej majonezem z dodatkiem rukoli, sera żółtego, pomidora, cebuli, awokado a na samej górze królujące jajko po benedyktyńsku. Posypać solą i pieprzem.
- Grzankę zrobiłam z chleba litewskiego, kromkę chleba opiekam na suchej patelni z dwóch stron.
Christopher napisał
Jak patrzę na tą kanapkę,to już mi ślinka cieknie.Super