Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami

Jabłecznik najlepszy

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 16 sty, 2019 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Jabłecznik, czy też szarlotka ma wariacji bez liku, jest to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Oczywiście nie jest to ciasto znane tylko u nas! Chyba każdy kraj ma jakiś swój ulubiony sposób na ciasto z jabłkami. Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest ono bardzo ważne! Kruche i delikatne takie powinno być! Grubość ciasta ma również znaczenie, grube płaty mogą przytłaczać smak jabłkowego wypełnienia. Do dzisiejszego ciasta dodałam smalec. Jeśli więc jesteście na diecie wegetariańskiej, zamieńcie go na olej kokosowy lub dodajcie więcej masła. Smalec nadaje wyjątkowej kruchości ciastu i delikatności.

Kruche ciasto przed pieczeniem należy schłodzić, jeśli stałoby się tak, że schodzi się ono na tyle mocno, że będą trudności z jego rozwałkowaniem, to nic nie szkodzi. Mocno schodzone lub zamrożone ciasto można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wyłożyć nim spód formy. Ścierane ciasto mam wrażenie, że jest jeszcze lepsze po upieczeniu. Wolne przestrzenie, jakie twarzą się między startymi kawałkami ciasta powodują, że ciasto po upieczeniu jest jeszcze delikatniejsze i bardziej kruche.

Jabłka

Często pojawia się pytanie, jakich jabłek użyć do szarlotek czy też jabłeczników? To jest sprawa indywidualna, bo niektórzy lubią dość kwaśne szarlotki i tutaj sprawdzą się jabłka typu Szara Reneta, Gloster czy Antonówka. Z jabłek o łagodniejszym i słodkim smaku warto sięgnąć po Ligol, Champion, a w sezonie Papierówkę. Do jabłek wspaniale pasuje cynamon lub kardamon, warto dodać odrobinkę, aby podkreślić smak jabłek. Oczywiście, jeśli nie lubicie tych przypraw, zawsze można pominąć je lub dodać inne takie jak goździki czy wanilię.

Smak jabłecznika najlepszego jest obłędny, delikatność ciasta w połączeniu z prostym i aromatycznym wypełnieniem, to jest to, czego może brakować do dobrej kawy!

📖 Przepis

jablecznik najlepszy
Print Pin
5 z 4 głosów

Jabłecznik najlpeszy

Jabłecznik, który pokochacie od pierwszego kęsa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 średnie jajko
  • 150 g masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g smalcu

Składniki na nadzienie

  • 1200 g jabłek (waga po obraniu)
  • 2 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Mąkę przesiać do misi dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i smalec oraz jajko zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy malaksera, kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę można uformować kulę, owinąć w folię spożywczą. Ciasto umieścić w zamrażalniku na czas przygotowywania jabłek.

Przygotowanie jabłek

  • Obrane jabłka drobniutko pokroić lub poszatkować na szatkownicy do kapusty, umieścić je w garnku pokropić sokiem z cytryny i posypać cynamoniem. Postawić na średnim ogniu, dusić przez około 15 minut lub do czasu odparowania nadmiaru soku, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier w takiej ilość jak podałam w przepisie lub mniejszej/większej, to zależy od tego jak słodkich jabłek użyjecie. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, wlać do jabłek gotować przez chwilkę, a następnie zdjąć z ognia i odstawić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Formę o wymiarach *22x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno formy, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Z pozostałego ciasta rozwałkować cieniutki placek i przykryć nim wierzch jabłecznika. Wstawić formę do piekarnika, piec przez 35 minut do uzyskania złotego koloru ciasta.
  • Ciasto przed podaniem wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

📋 Notatki

*Forma może być troszkę mniejsza lub większa, różnice do 2 cm, to jest mała porcja jeśli będziecie chcieli upiec większą ilość podwójcie składnik i upieczcie w większej blaszce.
Jeśli ciasto schłodzi się zbyt mocno najprościej będzie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i wylepić nim spód, a resztę rozsypać na wierchu.
jablecznik najlepszy

Za przepis dziękuję Monice, troszkę go zmieniłam 😉

Więcej Przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami

  • ciasto z jablkami francuskie
    Ciasto z jabłkami francuskie
  • szarlotka kokosowa
    Szarlotka kokosowa
  • szarlotka truskawkowa
    Szarlotka truskawkowa
  • szarlotka z beza
    Szarlotka z bezą

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ela napisał

    27 lutego, 2024 at 1:09 pm

    5 gwiazdek
    Przepyszny ! Z jabłeczników mój nr1

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lutego, 2024 at 7:54 pm

      Dziękuje 🙂 osobiście uważam nieskromnie, że nie ma lepszego, jestem uzależniona od niego 😋

      Odpowiedz
  2. Julia napisał

    15 lutego, 2019 at 12:05 pm

    5 gwiazdek

    Ja jestem wielką fanką jabłecznika! Chętnie spróbuję tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lutego, 2019 at 1:01 pm

      W takim razie koniecznie proszę spróbować 😀

      Odpowiedz
  3. Andrzej napisał

    04 lutego, 2019 at 2:42 pm

    Uwielbiam jabłecznik! Chętnie spróbuję tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2019 at 2:45 pm

      Zapraszam, ciasto jest warte grzechu 😁

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.