Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Jagodzianki klasyczne

Aktualizacja: 11 cze, 2020 · Opublikowany: 10 lip, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Jak je opisać? Bułki pełne jagód w cieniutkiej, leciutkiej i puszystej otoczce z drożdżowego ciasta... Dziś zapraszam na najlepsze jagodzianki klasyczne! Nigdzie nie kupicie takiej jagodzianki, to pewne! Ciasto na jagodzianki pięknie pachnie masełkiem, jest mięciutkie i delikatne. Wierzch możecie tak jak ja posypać grubym cukrem lub polać lukrem. Mniam, mniam w każdej wersji będą wspaniałe.

jagodzianki klasyczne
Jagodzianki klasyczne
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 To jest proste
  • 📔 Inne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 570 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 400 g jagód
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki tartej bułki

Do posmarowania

  • 1 małe jajko +1 łyżka wody
  • gruby cukier do posypania

🔪 Instrukcje

  • Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
  • Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!

🎂 To jest proste

Przygotowanie jagodzianek nie jest skomplikowane, koniecznie musicie spróbować zrobić je własnoręcznie i to najlepiej ze świeżych jagód. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni! Przy przygotowaniu jagodzianek należy pamiętać, żeby bardzo dobrze skleić ciasto, aby farsz nie wypłyną, podczas pieczenia. To jest zawsze największa obawa, żeby właśnie farsz nie wy-pł-ną! Nie przejmujcie się tym, oczywiście może zdarzyć się, że jakaś bułeczka pęknie lub delikatnie przepuści sok z jagód, ale to nie koniec świata ;). Zapewniam, że każda zostanie zjedzona!

📔 Inne przepisy

Mam dla Was kilka innych propozycji z wykorzystaniem jagód. Zerknijcie może coś jeszcze zachęci Was do upieczenia porcji na podwieczorek. Wypróbujcie wspaniałą i bardzo łatwą wersję bez formowania bułeczek, jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

  • jagodzianki latwe
    Jagodzianki łatwe
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne
  • jagodzianki z borowkami
    Jagodzianki z borówkami

📖 Przepis

jagodzianki klasyczne
Print Pin
Bądź pierwszy!

Jagodzianki klasyczne

Najlepsze domowe jagodzianki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 20
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 570 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
  • 150 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 400 g jagód
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki tartej bułki

Do posmarowania

  • 1 małe jajko (+1 łyżka wody)
  • gruby cukier do posypania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej przy pomocy robota kuchennego.
  • Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
  • Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jajko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto będzie dość tłuste, ale nie klejące i takie ma być nie dosypujcie mąki.
Dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki umieścić w misce maszyny według kolejności, nastawić program do "Ciast Rosnących". Po skończonym programie należy podzielić na kawałki i postępować jw.
jagodzianki
  • jagodzianki klasyczne
jagodzianki

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    01 sierpnia, 2013 at 3:55 pm

    Cześć Aniu. Czy robiłaś już bułeczki z innym nadzieniem niż z jagodami? Czy myślisz, że jest taka możliwość zrobić np. z malinami? Raczej już nie trafię na świeże jagody. Szykuję się na tartę z borówkami amerykańskimi, dam znać jak wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2013 at 4:02 pm

      Witaj Madziu, robiłam z brzoskwiniami i malinami właśnie, są równie pyszne jak jagodzianki:))) Do tych z brzoskwiniami oddałam 1 łyżki mąki ziemniaczanej ( do nadzienia ) bo brzoskwinie puszczają sporo soku:) Trzymam kciuki za wypieki:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Magda napisał

    27 lipca, 2013 at 11:04 am

    Jagodzianki pyszne, rewelacja. Trzeba ciasto dobrze skleić żeby nie wypływało nadzienie. Wyglądają niepozornie, ale jak weźmie się pierwszy kęs i trafi na ogrom jagodowego nadzienia to nie można się powstrzymać żeby znowu nie spróbować i ... tak w błyskawicznym tempie znikają wszystkie, do tego szklanka mleka - nic dodać nic ująć. Pozdrawiam Aniu i jak zwykle dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lipca, 2013 at 11:23 am

      Bardzo się cieszę, że Tobie rownież smakują 🙂 przepis jest rzeczywiscie super... powinnam sprawdzić, rownież inne przepisy, ale ten będzie chyba zawsze na pierwszym miejscu:))) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. ELMA napisał

    24 lipca, 2013 at 10:16 pm

    Aniu, upiekłem bułki jagodzianki według Twojego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Jesteś wielka. Ściskam Was wszystkich - a moje gwiazdy w szczególności. Pamiętajcie o mnie. Nikt nie kocha Was tak jak ja.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 lipca, 2013 at 10:23 pm

      Dziękuję:) cieszę się, że smakowały:)))

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    11 lipca, 2012 at 8:45 am

    Aniu,jestem pod wrażeniem :)...te wszystkie przepisy są super,a jagodzianki będę dziś na pewno robić -wyglądają przepysznie.pozdrawiam Justyna

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lipca, 2012 at 12:19 pm

      Dziękuję bardzo! A jagodzianki są naprawdę fantastyczne. Po 20 sztukach na drugi dzień nie było śladu:) Polecam gorąco!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required