Jak je opisać? Bułki pełne jagód w cieniutkiej, leciutkiej i puszystej otoczce z drożdżowego ciasta... Dziś zapraszam na najlepsze jagodzianki klasyczne! Nigdzie nie kupicie takiej jagodzianki, to pewne! Ciasto na jagodzianki pięknie pachnie masełkiem, jest mięciutkie i delikatne. Wierzch możecie tak jak ja posypać grubym cukrem lub polać lukrem. Mniam, mniam w każdej wersji będą wspaniałe.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 570 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
- 150 g masła
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ¾ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- 400 g jagód
- 40 g cukru
- 2 łyżki tartej bułki
Do posmarowania
- 1 małe jajko +1 łyżka wody
- gruby cukier do posypania
🔪 Instrukcje
- Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
- Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
- Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!
🎂 To jest proste
Przygotowanie jagodzianek nie jest skomplikowane, koniecznie musicie spróbować zrobić je własnoręcznie i to najlepiej ze świeżych jagód. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni! Przy przygotowaniu jagodzianek należy pamiętać, żeby bardzo dobrze skleić ciasto, aby farsz nie wypłyną, podczas pieczenia. To jest zawsze największa obawa, żeby właśnie farsz nie wy-pł-ną! Nie przejmujcie się tym, oczywiście może zdarzyć się, że jakaś bułeczka pęknie lub delikatnie przepuści sok z jagód, ale to nie koniec świata ;). Zapewniam, że każda zostanie zjedzona!
📔 Inne przepisy
Mam dla Was kilka innych propozycji z wykorzystaniem jagód. Zerknijcie może coś jeszcze zachęci Was do upieczenia porcji na podwieczorek. Wypróbujcie wspaniałą i bardzo łatwą wersję bez formowania bułeczek, jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
📖 Przepis
Jagodzianki klasyczne
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 570 g mąki
- 4 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
- 150 g masła
- 1 średnie jajko
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ¾ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- 400 g jagód
- 40 g cukru
- 2 łyżki tartej bułki
Do posmarowania
- 1 małe jajko (+1 łyżka wody)
- gruby cukier do posypania
🔪 Instrukcje
- Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej przy pomocy robota kuchennego.
- Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
- Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
- Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!
📋 Notatki
Dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki umieścić w misce maszyny według kolejności, nastawić program do "Ciast Rosnących". Po skończonym programie należy podzielić na kawałki i postępować jw.
Magda napisał
Cześć Aniu. Czy robiłaś już bułeczki z innym nadzieniem niż z jagodami? Czy myślisz, że jest taka możliwość zrobić np. z malinami? Raczej już nie trafię na świeże jagody. Szykuję się na tartę z borówkami amerykańskimi, dam znać jak wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Witaj Madziu, robiłam z brzoskwiniami i malinami właśnie, są równie pyszne jak jagodzianki:))) Do tych z brzoskwiniami oddałam 1 łyżki mąki ziemniaczanej ( do nadzienia ) bo brzoskwinie puszczają sporo soku:) Trzymam kciuki za wypieki:) Pozdrawiam
Magda napisał
Jagodzianki pyszne, rewelacja. Trzeba ciasto dobrze skleić żeby nie wypływało nadzienie. Wyglądają niepozornie, ale jak weźmie się pierwszy kęs i trafi na ogrom jagodowego nadzienia to nie można się powstrzymać żeby znowu nie spróbować i ... tak w błyskawicznym tempie znikają wszystkie, do tego szklanka mleka - nic dodać nic ująć. Pozdrawiam Aniu i jak zwykle dziękuję
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Tobie rownież smakują 🙂 przepis jest rzeczywiscie super... powinnam sprawdzić, rownież inne przepisy, ale ten będzie chyba zawsze na pierwszym miejscu:))) Pozdrawiam
ELMA napisał
Aniu, upiekłem bułki jagodzianki według Twojego przepisu. Wyszły rewelacyjne. Jesteś wielka. Ściskam Was wszystkich - a moje gwiazdy w szczególności. Pamiętajcie o mnie. Nikt nie kocha Was tak jak ja.
Anna napisał
Dziękuję:) cieszę się, że smakowały:)))
Justyna Siewiera napisał
Aniu,jestem pod wrażeniem :)...te wszystkie przepisy są super,a jagodzianki będę dziś na pewno robić -wyglądają przepysznie.pozdrawiam Justyna
Anna napisał
Dziękuję bardzo! A jagodzianki są naprawdę fantastyczne. Po 20 sztukach na drugi dzień nie było śladu:) Polecam gorąco!