Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Jagodzianki pyszne

Aktualizacja: 14 maj, 2021 · Opublikowany: 2 lip, 2018 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Czas letni to czas jagód, a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki pyszne. Przygotowane na delikatnym puszystym i pachnącym cieście z dużą ilością jagodowego nadzienia! Robiliście sami jagodzianki w domu, nie? Oj, to czas najwyższy zrobić porcję tych pyszności. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, zresztą tak, jak na wszystkie bułki drożdżowe, najważniejsze przy produkcji jagodzianek jest dokładne sklejenie ciasta po nafaszerowaniu ich jagodami. Jagód nie możemy żałować, bo co ta za jagodzianka z odrobiną jagódek.

jagodzianki pyszne
Jagodzianki pyszne
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ☁️ Porady
  • 📔 Podobne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 4 g suchy drożdży lub 8 g świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml mleka letniego
  • żółtko
  • 40 g masła roztopionego

Dodatkowo

  • 160 g świeżych jagód
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko +1 łyżka mleka

Składniki na lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej rozczyn z drożdży, łyżki mąki i odrobiny cukru), cukier, cukier waniliowy oraz sól, wymieszać. Następnie dodać wcześniej podgrzane letnie mleko i żółtko, zacząć wyrabiać ciasto, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak. Kiedy ciasto połączy się w jedną całość, można wlać rozpuszczone, lekko przestudzone masło i dalej wyrabiać ciasto do chwili, kiedy zacznie dochodzić od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, podzielić na 7 części, każda bułeczka powinna mieć około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i ½ łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze sklejona, należy w dłoniach uformować owalny kształt, ale oczywiście możecie zrobić okrągłe jagodzianki.
  • Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście sklejeniem do dołu. Jagodzianki przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-40 minut do wyrośnięcia, jagodzianki powinny wyraźnie podrosnąć.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Wymieszać składniki na lukier.
  • Tuż przed wstawienim jagodzianek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu polukrować, przed jedzeniem wystudzić.

☁️ Porady

Co zrobić żeby ciasto dobrze skleiło się, a farsz nie wypłynął? Pierwsza zasada to nie podsypywać ciasta mąką podczas formowania bułeczek. Ciasto jest dość tłuste i nie przykleja się do dłoni ani blatu, ale jeśli kleiłoby się to lepiej dłonie lekko posmarować olejem. Nie przejmujcie się, jeśli jakaś jagodzianka rozklei się podczas pieczenia i wypłynie trochę soku, to zdarza się nawet najlepszym ;). Jeszcze jedna sprawa, trzeba pozwolić jagodziankom dobrze wyrosnąć przez wstawieniem ich do piekarnika! To tyle, jeśli chodzi o trudne sprawy przy produkcji jagodzianek. Po upieczeniu wyjmijcie jagodzianki z piekarnika i przełóżcie najlepiej z całym papierem na kratkę i solidnie polukrujcie. Lukrowanie najlepiej wykonać, kiedy są jeszcze gorące, lukier wtedy ładnie rozchodzi się po całej powierzchni bułki.

📔 Podobne przepisy

Jeśli chcielibyście przetestować przepisy na jagodzianki do zapraszam na jagodzianki najlepsze w bardzo łatwej do przygotowania formie. Trochę nietypowej, ale dla początkujących lub zapracowanych jest to najlepsza opcja. Smakiem niczym nie ustępują klasycznym jagodziankom. Zapraszam, sami zobaczcie i wybierzcie dla siebie najlepszy przepis, smacznego!

  • jagodzianki latwe
    Jagodzianki łatwe
  • jagodzianki z borowkami
    Jagodzianki z borówkami
  • jagodzianki klasyczne
    Jagodzianki klasyczne

📖 Przepis

jagodzianki pyszne
Print Pin
5 z 4 głosów

Jagodzianki pyszne

Pyszne, puszyste ciasto wypełnione świeżymi jagodami, wspaniałe!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 7
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 g suchy drożdży (lub 8 g świeżych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml mleka (letniego)
  • żółtko
  • 40 g masła (roztopionego)

Dodatkowo

  • 160 g świeżych jagód
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 małe jajko (+1 łyżka mleka)

Składniki na lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej rozczyn z drożdży, łyżki mąki i odrobiny cukru), cukier, cukier waniliowy oraz sól, wymieszać. Następnie dodać wcześniej podgrzane letnie mleko i żółtko, zacząć wyrabiać ciasto, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak. Kiedy ciasto połączy się w jedną całość, można wlać rozpuszczone, lekko przestudzone masło i dalej wyrabiać ciasto do chwili, kiedy zacznie dochodzić od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, podzielić na 7 części, każda bułeczka powinna mieć około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i ½ łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze sklejona, należy w dłoniach uformować owalny kształt, ale oczywiście możecie zrobić okrągłe jagodzianki.
  • Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście sklejeniem do dołu. Jagodzianki przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-40 minut do wyrośnięcia, jagodzianki powinny wyraźnie podrosnąć.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Wymieszać składniki na lukier.
  • Tuż przed wstawienim jagodzianek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu polukrować, przed jedzeniem wystudzić.
  • Smacznego!
jagodzianki pyszne

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    5 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Iwona T. napisał

    28 lipca, 2021 at 7:27 pm

    5 gwiazdek
    Pycha i z dużą ilością lukru ^_^

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2021 at 10:34 pm

      Dziękuję 🙂 bardzo je lubimy z lukrem i bez niego, ale najważniejsze są jagódki 😉

      Odpowiedz
  2. Dorota napisał

    23 lipca, 2018 at 10:36 pm

    Dzień dobry!
    Próbowałam kilka przepisów z Pani strony i muszę powiedzieć, że każdy z tych przepisów był znakomity, bardzo dokładnie opisuje Pani wszystkie czynności przed przystąpieniem i w trakcie do wykonania w taki sposób, że początkująca osoba da radę upiec coś pysznego:)
    w przeciwieństwie do książek kucharskich , w których poza przepisem nie ma tych najcenniejszych wskazówek, które wynikają już z wiedzy specjalistycznej oraz doświadczenia:)
    Bardzo dziękuję i próbuję dalej, w piekarniku mam właśnie bułeczki drożdżowe z przepisu:)

    Dorota

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 lipca, 2018 at 12:11 am

      Bardzo dziękuję za miłe słowa. Staram się opisywać to dość dokładnie po to, aby dosłownie każdy mógł przygotować coś własnoręcznie i przekonal się, że nie jest to takie trudne ? Mam nadzieję, że bułeczki również będą smakowały, pozdrawiam serdecznie i w razie pytań jestem do dyspozycji ?

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 lipca, 2018 at 12:11 am

      Bardzo dziękuję za miłe słowa. Staram się opisywać to dość dokładnie po to, aby dosłownie każdy mógł przygotować coś własnoręcznie i przekonał się, że nie jest to takie trudne ? Mam nadzieję, że bułeczki również będą smakowały, pozdrawiam serdecznie i w razie pytań jestem do dyspozycji ?

      Odpowiedz
  3. justyna_mojemenu napisał

    03 lipca, 2018 at 9:07 am

    czy dobrze widzę że bez jajek?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2018 at 9:55 am

      Jajka są, żółtko do ciasta, a małe jajko do pomalowania jagodzianek przed wstawieniem do piekarnika, ale można pominąć całe jajko i wykorzystać białko, które trzeba połączyć z łyżką mleka i taką mieszanką pomalować jagodzianki ?

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.