Czas letni to czas jagód, a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki pyszne. Przygotowane na delikatnym puszystym i pachnącym cieście z dużą ilością jagodowego nadzienia! Robiliście sami jagodzianki w domu, nie? Oj, to czas najwyższy zrobić porcję tych pyszności. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, zresztą tak, jak na wszystkie bułki drożdżowe, najważniejsze przy produkcji jagodzianek jest dokładne sklejenie ciasta po nafaszerowaniu ich jagodami. Jagód nie możemy żałować, bo co ta za jagodzianka z odrobiną jagódek.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 4 g suchy drożdży lub 8 g świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 125 ml mleka letniego
- żółtko
- 40 g masła roztopionego
Dodatkowo
- 160 g świeżych jagód
- 1 ½ łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko +1 łyżka mleka
Składniki na lukier
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej rozczyn z drożdży, łyżki mąki i odrobiny cukru), cukier, cukier waniliowy oraz sól, wymieszać. Następnie dodać wcześniej podgrzane letnie mleko i żółtko, zacząć wyrabiać ciasto, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak. Kiedy ciasto połączy się w jedną całość, można wlać rozpuszczone, lekko przestudzone masło i dalej wyrabiać ciasto do chwili, kiedy zacznie dochodzić od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, podzielić na 7 części, każda bułeczka powinna mieć około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i ½ łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze sklejona, należy w dłoniach uformować owalny kształt, ale oczywiście możecie zrobić okrągłe jagodzianki.
- Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście sklejeniem do dołu. Jagodzianki przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-40 minut do wyrośnięcia, jagodzianki powinny wyraźnie podrosnąć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Wymieszać składniki na lukier.
- Tuż przed wstawienim jagodzianek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu polukrować, przed jedzeniem wystudzić.
☁️ Porady
Co zrobić żeby ciasto dobrze skleiło się, a farsz nie wypłynął? Pierwsza zasada to nie podsypywać ciasta mąką podczas formowania bułeczek. Ciasto jest dość tłuste i nie przykleja się do dłoni ani blatu, ale jeśli kleiłoby się to lepiej dłonie lekko posmarować olejem. Nie przejmujcie się, jeśli jakaś jagodzianka rozklei się podczas pieczenia i wypłynie trochę soku, to zdarza się nawet najlepszym ;). Jeszcze jedna sprawa, trzeba pozwolić jagodziankom dobrze wyrosnąć przez wstawieniem ich do piekarnika! To tyle, jeśli chodzi o trudne sprawy przy produkcji jagodzianek. Po upieczeniu wyjmijcie jagodzianki z piekarnika i przełóżcie najlepiej z całym papierem na kratkę i solidnie polukrujcie. Lukrowanie najlepiej wykonać, kiedy są jeszcze gorące, lukier wtedy ładnie rozchodzi się po całej powierzchni bułki.
📔 Podobne przepisy
Jeśli chcielibyście przetestować przepisy na jagodzianki do zapraszam na jagodzianki najlepsze w bardzo łatwej do przygotowania formie. Trochę nietypowej, ale dla początkujących lub zapracowanych jest to najlepsza opcja. Smakiem niczym nie ustępują klasycznym jagodziankom. Zapraszam, sami zobaczcie i wybierzcie dla siebie najlepszy przepis, smacznego!
📖 Przepis
Jagodzianki pyszne
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 260 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 g suchy drożdży (lub 8 g świeżych)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 125 ml mleka (letniego)
- żółtko
- 40 g masła (roztopionego)
Dodatkowo
- 160 g świeżych jagód
- 1 ½ łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko (+1 łyżka mleka)
Składniki na lukier
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej rozczyn z drożdży, łyżki mąki i odrobiny cukru), cukier, cukier waniliowy oraz sól, wymieszać. Następnie dodać wcześniej podgrzane letnie mleko i żółtko, zacząć wyrabiać ciasto, można zrobić to ręcznie lub przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak. Kiedy ciasto połączy się w jedną całość, można wlać rozpuszczone, lekko przestudzone masło i dalej wyrabiać ciasto do chwili, kiedy zacznie dochodzić od ścianek miski. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, podzielić na 7 części, każda bułeczka powinna mieć około 70 g. Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek, powinien mieć wielkość dłoni, na środek nałożyć około 1 i ½ łyżki jagód, a następnie zlepić placuszek podobnie jak lepimy pierogi. Zróbcie to dobrze, żeby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło dlatego też lepiej nie podsypywać mąką blatu podczas formowania, ponieważ mąka może utrudnić sklejanie ciasta. Kiedy jagodzianka jest już dobrze sklejona, należy w dłoniach uformować owalny kształt, ale oczywiście możecie zrobić okrągłe jagodzianki.
- Uformowane jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oczywiście sklejeniem do dołu. Jagodzianki przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-40 minut do wyrośnięcia, jagodzianki powinny wyraźnie podrosnąć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Wymieszać składniki na lukier.
- Tuż przed wstawienim jagodzianek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu polukrować, przed jedzeniem wystudzić.
- Smacznego!
Iwona T. napisał
Pycha i z dużą ilością lukru ^_^
Anna napisał
Dziękuję 🙂 bardzo je lubimy z lukrem i bez niego, ale najważniejsze są jagódki 😉
Dorota napisał
Dzień dobry!
Próbowałam kilka przepisów z Pani strony i muszę powiedzieć, że każdy z tych przepisów był znakomity, bardzo dokładnie opisuje Pani wszystkie czynności przed przystąpieniem i w trakcie do wykonania w taki sposób, że początkująca osoba da radę upiec coś pysznego:)
w przeciwieństwie do książek kucharskich , w których poza przepisem nie ma tych najcenniejszych wskazówek, które wynikają już z wiedzy specjalistycznej oraz doświadczenia:)
Bardzo dziękuję i próbuję dalej, w piekarniku mam właśnie bułeczki drożdżowe z przepisu:)
Dorota
Anna napisał
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Staram się opisywać to dość dokładnie po to, aby dosłownie każdy mógł przygotować coś własnoręcznie i przekonal się, że nie jest to takie trudne ? Mam nadzieję, że bułeczki również będą smakowały, pozdrawiam serdecznie i w razie pytań jestem do dyspozycji ?
Anna napisał
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Staram się opisywać to dość dokładnie po to, aby dosłownie każdy mógł przygotować coś własnoręcznie i przekonał się, że nie jest to takie trudne ? Mam nadzieję, że bułeczki również będą smakowały, pozdrawiam serdecznie i w razie pytań jestem do dyspozycji ?
justyna_mojemenu napisał
czy dobrze widzę że bez jajek?
Anna napisał
Jajka są, żółtko do ciasta, a małe jajko do pomalowania jagodzianek przed wstawieniem do piekarnika, ale można pominąć całe jajko i wykorzystać białko, które trzeba połączyć z łyżką mleka i taką mieszanką pomalować jagodzianki ?