Przepis na sadzone jajka? Tak, bo to nie takie zwykłe sadzone jajka. Usmażone w plastrach kolorowej i soczystej papryki, smakują zupełnie inaczej niż te, dobrze nam znane klasyczne sadzone. Moje dzieci kłóciły się między sobą, który kolor papryki wybrać. Następnym razem zrobię z jednego koloru i nie będzie już kłótni przy śniadaniu. Oczywiście, jajka smakowały im jak nigdy dotąd, a to właśnie za sprawą pysznej, delikatnie, słodkiej papryki. Danie wygląda zachęcająco i kolorowo, myślę, że skusi się na nie niejeden niejadek.
📖 Przepis
Jajka sadzone
Proste i piękne śniadanie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- krążki papryki (czerwonej, zielonej, żółtej o grubości około 1,5 - 2 cm)
- jajka (w dowolnej ilości)
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- rzeżucha lub bazylia
🔪 Instrukcje
- Paprykę umyć i pokroić w krążki o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć krążki papryki. Do środka każdego krążka wbić jajko. Posypać solą i pieprzem.
- Jajka smażyłam z dwóch stron, ale jeśli lubicie nieprzypieczone żółtko, smażcie z tylko z jednej strony. Przed podaniem posypać zieleniną.
- Smacznego!
Ela Dz napisał
Tak podane jajka zawsze świetnie wyglądają. Jakiś czas temu dzięki takiej właśnie ozdobie...wygrałam konkurs na kanapki. Pozdrawiam
Anna napisał
To prawda, wyglądają i smakują super i gratulacje:) pozdrawiam 🙂