Dziś coś dla fanów kokosa! Pyszne podwójnie kokosowe ciasteczka, które i Wam z pewnością przypadną do gustu, uwielbiam je, są pyszne! Co ważne przygotowanie kokosanek nie powinno sprawić nikomu żadnego kłopotu, bo są bardzo proste. Ilość składników jest minimalna i to tez oczywiście jest na plus! W przepisie użyłam oleju kokosowego, który przebojem wdarł się w ostatnim czasie do naszych kuchni! Dzięki niemu smak ciastek jest mocniejszy i bardziej wyrazisty. Kokosanki po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, można również spód ciastka zanurzyć w roztopionej ciemnej lub białej czekoladzie, która podkreśli wyjątkowy smak kokosa. Zapraszam.
📖 Przepis
Kokosanki
Najlepsze i naprostsze kokosanki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 g wiórków kokosowych
- 100 g oleju kokosowego
- 1 średnie jajko
- 1 białko
- 80 g fruktozy (lub 120 g białego cukru)
- 4 łyżki mleka kokosowego (lub krowiego)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- W rondelku rozgrzać olej, dodać do niego fruktozę i mleko, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski wsypać wiórki kokosowe, dodać olej z dodatkami i żółtko całość wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek, delikatnie wymieszać.
- Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta w odstępach 3-4 cm, można również uformować kokosanki ręcznie tworząc małe kulki.
- Ciastka piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru, podawać wystudzone.
- Smacznego!
📋 Notatki
W przypadku braku w domowej spiżarni oleju kokosowego, można zastąpić go masłem:)
Kasia napisał
chyba upiekę 🙂 Narobiłaś mi smaku 🙂
Anna napisał
Piecz,są pyszne:)))
Jagienka napisał
pięknie wyglądają - zjadłabym kilka 😉 tak na dobry sen 😉
Anna napisał
Właśnie kładę się spać... i tak sobie myślałam, może jutro jagodzianki albo sernik z jagodami? Jagodzianki są rewelacyjne!!! ale sernik z jagodami, też pyszny...jutro zdecyduje:) Pozdrawiam
kuchnianawzgorzu napisał
mniam, poproszę o jedną .. wyglądają cudownie !
Anna napisał
Chętnie bym poczestowała ale już zjedzone:)))
karmel-itka napisał
te słodkie, kokosowe maluszki to prawdziwy rarytas. a takie niby niepozorne :]
Anna napisał
To prawda, niewiele składników, a tak pyszne!