• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Kokosanki

Kokosanki

Aktualizacja: 14 Lip, 2020 · Opublikowany: 28 Lip, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Dziś coś dla fanów kokosa! Pyszne podwójnie kokosowe ciasteczka, które i Wam z pewnością przypadną do gustu, uwielbiam je, są pyszne! Co ważne przygotowanie kokosanek nie powinno sprawić nikomu żadnego kłopotu, bo są bardzo proste. Ilość składników jest minimalna i to tez oczywiście jest na plus! W przepisie użyłam oleju kokosowego, który przebojem wdarł się w ostatnim czasie do naszych kuchni! Dzięki niemu smak ciastek jest mocniejszy i bardziej wyrazisty. Kokosanki po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, można również spód ciastka zanurzyć w roztopionej ciemnej lub białej czekoladzie, która podkreśli wyjątkowy smak kokosa. Zapraszam.

kokosanki
Kokosanki
kokosanki
Print Pin
5 from 1 vote

Kokosanki

Najlepsze i naprostsze kokosanki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Porcje 24
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 białko
  • 80 g fruktozy lub 120 g białego cukru
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub krowiego

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • W rondelku rozgrzać olej, dodać do niego fruktozę i mleko, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski wsypać wiórki kokosowe, dodać olej z dodatkami i żółtko całość wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek, delikatnie wymieszać.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta w odstępach 3-4 cm, można również uformować kokosanki ręcznie tworząc małe kulki.
  • Ciastka piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru, podawać wystudzone.
  • Smacznego!

📋 Notatki

W przypadku braku w domowej spiżarni oleju kokosowego, można zastąpić go masłem:)
kokosanki
kokosanki
kokosanki
Kokosanki

Poprzedni wpis « Brownie z porzeczkami
Kolejny wpis Ciastka owsiane z żurawiną »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    29 lipca, 2013 at 3:26 pm

    chyba upiekę 🙂 Narobiłaś mi smaku 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lipca, 2013 at 9:02 pm

      Piecz,są pyszne:)))

      Odpowiedz
  2. Jagienka napisał

    28 lipca, 2013 at 11:35 pm

    pięknie wyglądają - zjadłabym kilka 😉 tak na dobry sen 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2013 at 11:44 pm

      Właśnie kładę się spać... i tak sobie myślałam, może jutro jagodzianki albo sernik z jagodami? Jagodzianki są rewelacyjne!!! ale sernik z jagodami, też pyszny...jutro zdecyduje:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. kuchnianawzgorzu napisał

    28 lipca, 2013 at 7:01 am

    mniam, poproszę o jedną .. wyglądają cudownie !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2013 at 10:57 am

      Chętnie bym poczestowała ale już zjedzone:)))

      Odpowiedz
  4. karmel-itka napisał

    28 lipca, 2013 at 6:25 am

    te słodkie, kokosowe maluszki to prawdziwy rarytas. a takie niby niepozorne :]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2013 at 10:58 am

      To prawda, niewiele składników, a tak pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia