• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Kokosanki

Kokosanki

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 28 lip, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś coś dla fanów kokosa! Pyszne podwójnie kokosowe ciasteczka, które i Wam z pewnością przypadną do gustu, uwielbiam je, są pyszne! Co ważne przygotowanie kokosanek nie powinno sprawić nikomu żadnego kłopotu, bo są bardzo proste. Ilość składników jest minimalna i to tez oczywiście jest na plus! W przepisie użyłam oleju kokosowego, który przebojem wdarł się w ostatnim czasie do naszych kuchni! Dzięki niemu smak ciastek jest mocniejszy i bardziej wyrazisty. Kokosanki po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, można również spód ciastka zanurzyć w roztopionej ciemnej lub białej czekoladzie, która podkreśli wyjątkowy smak kokosa. Zapraszam.

kokosanki
Kokosanki
kokosanki
Print Pin
5 z 1 głosu

Kokosanki

Najlepsze i naprostsze kokosanki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 24
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 średnie jajko
  • 1 białko
  • 80 g fruktozy (lub 120 g białego cukru)
  • 4 łyżki mleka kokosowego (lub krowiego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • W rondelku rozgrzać olej, dodać do niego fruktozę i mleko, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski wsypać wiórki kokosowe, dodać olej z dodatkami i żółtko całość wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek, delikatnie wymieszać.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia, łyżką do lodów nakładać kulki z ciasta w odstępach 3-4 cm, można również uformować kokosanki ręcznie tworząc małe kulki.
  • Ciastka piec przez 15 minut do uzyskania złotego koloru, podawać wystudzone.
  • Smacznego!

📋 Notatki

W przypadku braku w domowej spiżarni oleju kokosowego, można zastąpić go masłem:)
kokosanki
kokosanki
kokosanki
Kokosanki

« Brownie z porzeczkami
Ciastka owsiane z żurawiną »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    29 lipca, 2013 at 3:26 pm

    chyba upiekę 🙂 Narobiłaś mi smaku 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lipca, 2013 at 9:02 pm

      Piecz,są pyszne:)))

      Odpowiedz
  2. Jagienka napisał

    28 lipca, 2013 at 11:35 pm

    pięknie wyglądają - zjadłabym kilka 😉 tak na dobry sen 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2013 at 11:44 pm

      Właśnie kładę się spać... i tak sobie myślałam, może jutro jagodzianki albo sernik z jagodami? Jagodzianki są rewelacyjne!!! ale sernik z jagodami, też pyszny...jutro zdecyduje:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. kuchnianawzgorzu napisał

    28 lipca, 2013 at 7:01 am

    mniam, poproszę o jedną .. wyglądają cudownie !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2013 at 10:57 am

      Chętnie bym poczestowała ale już zjedzone:)))

      Odpowiedz
  4. karmel-itka napisał

    28 lipca, 2013 at 6:25 am

    te słodkie, kokosowe maluszki to prawdziwy rarytas. a takie niby niepozorne :]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2013 at 10:58 am

      To prawda, niewiele składników, a tak pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}