Dziś będzie ryba na obiad, ale w niecodziennej formie, bo będą to kotleciki. Małe zgrabne porcje, smakowicie doprawione aromatycznymi przyprawami. Kotleciki świetnie smakują z sosem majonezowym, sałatką z pomidorów i domowymi frytkami. Na rybę w takiej formie skusiły się nawet dzieci, które zazwyczaj omijały ją z daleka. Warto spróbować może i Was niejadek da namówić się na kilka kęsów:) Kotleciki panierowałam w ziarnach sezamu, ale jeśli nie przepadacie za nim możecie użyć panierki z dowolnych orzechów lub tartej bułki. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Kotleciki z dorsza
Pyszne, proste i zdrowe kotleciki z ryby.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 350 g filetu z dorsza
- 1 mała cebula
- 1 średnie jajko
- sól
- 1 pęczek kolendry
- 1 sztuka papryczki chilli (można pominąć jeśli robicie dla dzieci)
- ½ szklanki ziarna sezamu
- ½ soku i skórkę z limonki
- olej do smażenia
Składniki na sos
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała cebulka
- 1 mały ogórek kiszony
- sól
- pieprz
- odrobina siekanej kolendry
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć, odciąć skórę wyjąć wszystkie ości, pokroić na małe kawałki, włożyć do blendera dodać cebulę, zmiksować.
- Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać jajko, kolendrę, pokrojoną papryczkę chilli, skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy, wymieszać. Formować kulki, wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć, gotowe obtaczać w ziarnie sezamu.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoty kolor, po upieczeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby osuszyć z tłuszczu.
- W miseczce umieścić składniki na sos majonezowy, dodać drobno pokrojony ogórek i cebulę, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać ciepłe z sosem majonezowym.
- Smacznego!
Comments
No Comments