• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Aktualizacja: 11 cze, 2020 · Opublikowany: 9 gru, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Czas przed świętami to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy. Dziś przygotowałam śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu oraz świeżego rozmarynu. Śledzie są bardzo smaczne, a dzięki przyprawom aromatyczne.

sledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Porady
  • 🐟 Inne propozycje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżeczek musztardy dałam delikatesową
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżezczka świeżego rozmarynu drobno krojonego

🔪 Instrukcje

  • Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.
  • W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.
sledzie w musztardzie

💭 Porady

Po przygotowaniu sosu i wcześniejszym wymoczeniu śledzi mieszamy wszystko razem i przekładamy śledzie w sosie do zamykanego naczynia. Śledzie najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed planowanym podaniem, potrzebują czasu, aby przegryzły się i dokładnie przeszły smakami.

Do przygotowania śledzi w musztardzie użyłam filetów al'a matias o lekko wędzonym aromacie, ale możecie użyć dowolnych filetów śledziowych. O prawdziwe matiasy niestety trudno w naszych sklepach, ale gdybyście mieli szczęście dostać takie, to tym lepiej. Matiasy holenderskie różnią się przede wszystkim kolorem, oryginalne mają lekko różowe mięso, a nasze polskie są białe. Te różnice wynikają z procesu obróbki śledzi i wieku ryb, matiasy to młodziutkie śledzie, które nie przekraczają roku, ich mięso jest tłuste i delikatne. Tak czy inaczej, nieważne, z jakich śledzi będziecie korzystać, najważniejszy jest sos do nich, to on nadaje im smaku.

🐟 Inne propozycje

Jeśli nie lubicie sosu musztardowo-majonezowego możecie skorzystać z innych przepisów, polecam śledzie po kaszubsku  lub śledzi z czerwoną cebulą. Smacznego!

  • Śledzie w sosie musztardowym
  • Śledzie w pomidorach
  • Śledź po kaszubsku
  • Śledzie w zalewie octowej

📖 Przepis

sledzie w musztardzie
Print Pin
5 z 1 głosu

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżeczek musztardy (dałam delikatesową)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżezczka świeżego rozmarynu (drobno krojonego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.
  • W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.
  • Smacznego!
sledzie w musztardzie
« Szarlotka kokosowa
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}