• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Aktualizacja: 11 cze, 2020 · Opublikowany: 9 gru, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Czas przed świętami to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy. Dziś przygotowałam śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu oraz świeżego rozmarynu. Śledzie są bardzo smaczne, a dzięki przyprawom aromatyczne.

sledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Porady
  • 🐟 Inne propozycje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżeczek musztardy dałam delikatesową
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżezczka świeżego rozmarynu drobno krojonego

🔪 Instrukcje

  • Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.
  • W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.
sledzie w musztardzie

💭 Porady

Po przygotowaniu sosu i wcześniejszym wymoczeniu śledzi mieszamy wszystko razem i przekładamy śledzie w sosie do zamykanego naczynia. Śledzie najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed planowanym podaniem, potrzebują czasu, aby przegryzły się i dokładnie przeszły smakami.

Do przygotowania śledzi w musztardzie użyłam filetów al'a matias o lekko wędzonym aromacie, ale możecie użyć dowolnych filetów śledziowych. O prawdziwe matiasy niestety trudno w naszych sklepach, ale gdybyście mieli szczęście dostać takie, to tym lepiej. Matiasy holenderskie różnią się przede wszystkim kolorem, oryginalne mają lekko różowe mięso, a nasze polskie są białe. Te różnice wynikają z procesu obróbki śledzi i wieku ryb, matiasy to młodziutkie śledzie, które nie przekraczają roku, ich mięso jest tłuste i delikatne. Tak czy inaczej, nieważne, z jakich śledzi będziecie korzystać, najważniejszy jest sos do nich, to on nadaje im smaku.

🐟 Inne propozycje

Jeśli nie lubicie sosu musztardowo-majonezowego możecie skorzystać z innych przepisów, polecam śledzie po kaszubsku  lub śledzi z czerwoną cebulą. Smacznego!

  • Śledzie w sosie musztardowym
  • Śledzie w pomidorach
  • Śledź po kaszubsku
  • Śledzie w zalewie octowej

📖 Przepis

sledzie w musztardzie
Print Pin
5 z 1 głosu

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżeczek musztardy (dałam delikatesową)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżezczka świeżego rozmarynu (drobno krojonego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.
  • W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.
  • Smacznego!
sledzie w musztardzie
« Szarlotka kokosowa
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →