Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Krem z buraków

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 6 sie, 2014 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Błyskawiczny krem z buraków, który możemy podać na zimno w formie chłodnika lub na gorąco. W jednej i drugiej wersji smakuje bardzo dobrze! Krem jest wyjątkowy w smaku, złamany dużą ilością soku z cytryny i orzeźwiającą nutą mięty. Krem przygotujecie w kilkanaście minut co liczy się w upalne dni 🙂 Młode buraczki są najlepsze na tego typu krem, ponieważ szybko się gotują, a ich liście wzbogacą naszą zupę w cenne składniki. Należy pamiętać, aby drobno pokroić warzywa przed gotowaniem, to skróci czas przygotowania. Na temat buraków i tego, co mają dla nas dobrego, możecie przeczytać w przepisie na buraczki, które zaproponowałam Wam jako dodatek do obiadu. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
4,50 z 2 głosów

Krem z buraków

Pożywna, zdrowa i bardzo smaczny krem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 8
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g młodych czerwonych buraków i liście z połowy z nich
  • 2 litry wody
  • 4 duże iście jarmużu
  • 1 sztuka marchew
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 średnia cytryna
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 200 ml kwaśnej śmietany (lub jogurt naturalny)
  • zielenina do posypania zupy - listki mięty (koperek...)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Buraki wyszorować, odciąć liście, połowę z nich zachować wszystko pokroić na drobno, a następnie dodać do garnka z wodą. Jarmuż umyć,wyciąć łodygę liście dodać do buraków. Marchew i pietruszkę wyszorować, pokroić na drobne kawałki dodać do garnka.
  • Z cytryny odciąć ⅓ i dodać ją do zupy - wcześniej należy wyszorować skórkę 😉 dodać gałązkę mięty, gotować zupę przez 15 minut lub do chwili, kiedy warzywa zmiękną, garnek zestawić z ognia wyjąć z zupy plaster cytryny resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zabielić kwaśną śmietaną lub jogurtem, udekorować zieleniną.
  • Smacznego!

📋 Notatki

W razie potrzeby dodać odrobinę wody gdyby okazało się, że krem jest zbyt gęsty
krem z burakow
krem z burakow

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. radomaru napisał

    07 sierpnia, 2014 at 12:57 pm

    Przepiękny kolor, przyznam że sam nie przepadam za buraczanymi klimatami, ale jeśli są przyrządzone tak apetycznie to chyba nawet ja bym się skusił.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 sierpnia, 2014 at 6:40 pm

      W takim razie zapraszem do wypróbowania 🙂 mięta i cytryna nadają zupełnie inny smak buraczanej zupie 😉

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    06 sierpnia, 2014 at 7:45 pm

    Sama natura: ) cytryna utrwaliła kolor braków;:)

    Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    06 sierpnia, 2014 at 8:22 am

    4 gwiazdki
    Nasi gospodarze nie uprawiają buraków, więc botwinki brak. W Seulu udaje się czasem kupić buraki duże, w cenie 8 PLN za sztukę 😉
    Następnym razem pokuszę się o Twój przepis, po odjęciu liści mięty.
    To jedno z niewielu ziół, które oboje z Małżonką zgodnie omijamy. Wszystkie jej rodzaje, żeby nie było. Mojito BEZ mięty jest równie dobre.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 sierpnia, 2014 at 7:56 am

      Skandal z tą ceną butaków, a tym samym pokazuje jaki to cenny jest nasz czerwony buraczek 🙂 A Mojito bez mięty? to już nie Mojito! tak nie może być! Więc dla Was Caiphirinia się przynależy - bez mięty i pyszna 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        07 sierpnia, 2014 at 12:28 pm

        Rozumiemy się bez słów- bo też i Caipirinhe pijamy. Jedno z nas nie lubi rumu, i nie jest to marynarz. Drugie lubi i rum i brazylijską cachasę. Czyli taki kompromis 😉
        Do tego oczywiście cukier trzcinowy, im bardziej trąci melasą-tym lepiej- i limonka. Są bowiem i dzisiaj przybytki, w których "barman" ugości cukrem białym i cytryną i nie rozumie reklamacji 😉

        Odpowiedz
  4. Eteryczne Gotowanie napisał

    06 sierpnia, 2014 at 6:41 am

    Kolor super 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.