Błyskawiczny krem z buraków, który możemy podać na zimno w formie chłodnika lub na gorąco. W jednej i drugiej wersji smakuje bardzo dobrze! Krem jest wyjątkowy w smaku, złamany dużą ilością soku z cytryny i orzeźwiającą nutą mięty. Krem przygotujecie w kilkanaście minut co liczy się w upalne dni 🙂 Młode buraczki są najlepsze na tego typu krem, ponieważ szybko się gotują, a ich liście wzbogacą naszą zupę w cenne składniki. Należy pamiętać, aby drobno pokroić warzywa przed gotowaniem, to skróci czas przygotowania. Na temat buraków i tego, co mają dla nas dobrego, możecie przeczytać w przepisie na buraczki, które zaproponowałam Wam jako dodatek do obiadu. Smacznego!
📖 Przepis
Krem z buraków
Pożywna, zdrowa i bardzo smaczny krem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g młodych czerwonych buraków i liście z połowy z nich
- 2 litry wody
- 4 duże iście jarmużu
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 średnia cytryna
- 1 gałązka świeżej mięty
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 200 ml kwaśnej śmietany (lub jogurt naturalny)
- zielenina do posypania zupy - listki mięty (koperek...)
🔪 Instrukcje
- Buraki wyszorować, odciąć liście, połowę z nich zachować wszystko pokroić na drobno, a następnie dodać do garnka z wodą. Jarmuż umyć,wyciąć łodygę liście dodać do buraków. Marchew i pietruszkę wyszorować, pokroić na drobne kawałki dodać do garnka.
- Z cytryny odciąć ⅓ i dodać ją do zupy - wcześniej należy wyszorować skórkę 😉 dodać gałązkę mięty, gotować zupę przez 15 minut lub do chwili, kiedy warzywa zmiękną, garnek zestawić z ognia wyjąć z zupy plaster cytryny resztę zmiksować blenderem na gładki krem.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zabielić kwaśną śmietaną lub jogurtem, udekorować zieleniną.
- Smacznego!
📋 Notatki
W razie potrzeby dodać odrobinę wody gdyby okazało się, że krem jest zbyt gęsty
radomaru napisał
Przepiękny kolor, przyznam że sam nie przepadam za buraczanymi klimatami, ale jeśli są przyrządzone tak apetycznie to chyba nawet ja bym się skusił.
Anna napisał
W takim razie zapraszem do wypróbowania 🙂 mięta i cytryna nadają zupełnie inny smak buraczanej zupie 😉
Sprawdzona Kuchnia napisał
Sama natura: ) cytryna utrwaliła kolor braków;:)
Krzych napisał
Nasi gospodarze nie uprawiają buraków, więc botwinki brak. W Seulu udaje się czasem kupić buraki duże, w cenie 8 PLN za sztukę 😉
Następnym razem pokuszę się o Twój przepis, po odjęciu liści mięty.
To jedno z niewielu ziół, które oboje z Małżonką zgodnie omijamy. Wszystkie jej rodzaje, żeby nie było. Mojito BEZ mięty jest równie dobre.
Anna napisał
Skandal z tą ceną butaków, a tym samym pokazuje jaki to cenny jest nasz czerwony buraczek 🙂 A Mojito bez mięty? to już nie Mojito! tak nie może być! Więc dla Was Caiphirinia się przynależy - bez mięty i pyszna 😉
Krzych napisał
Rozumiemy się bez słów- bo też i Caipirinhe pijamy. Jedno z nas nie lubi rumu, i nie jest to marynarz. Drugie lubi i rum i brazylijską cachasę. Czyli taki kompromis 😉
Do tego oczywiście cukier trzcinowy, im bardziej trąci melasą-tym lepiej- i limonka. Są bowiem i dzisiaj przybytki, w których "barman" ugości cukrem białym i cytryną i nie rozumie reklamacji 😉
Eteryczne Gotowanie napisał
Kolor super 🙂