Krewetkowe szaszłyki w marynacie z mleczka kokosowego z dodatkiem ananasa, limonki i kilku aromatycznych przypraw, to niebo w gębie. Szaszłyki polecam szczególnie letnią porą. Będą idealne na grilla w ogrodzie, a kiedy będzie już zimno za oknem, to nic strasznego. Z powodzeniem będzie można przygotować je na patelni grillowej w domowym zaciszu. Marynata z mleczka kokosowego nadaje krewetkom niesamowitego smaku. Soczyste, lekko słodkie z nutą limonki i kropelką pikanterii pieprzu cayenne są wyśmienite, spróbujcie koniecznie!
📖 Przepis
Krewetkowe szaszłyki w marynacie
Rewelacyjne szaszłyki z krewetek.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g krewetek surowych (mrożonych)
- ½ dużej limonki (sok i skórka z niej)
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 6 łyżek gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 5 plastrów świeżego ananasa lub z puszki (pokrojonego na kwadraty)
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- kilka patyków do szaszłyków
🔪 Instrukcje
- Krewetki rozmrozić i obrać z pancerzyków. W misce wymieszać wszystkie składniki, poza nacią pietruszki, włożyć do niej krewetki, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed smażeniem, krewetki wyjąć z marynaty, nałożyć na patyki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa.
- Grillować na rozgrzanym ruszcie grilla ogrodowego lub suchej patelni grillowej, wystarczy po 2 minuty z każdej strony, krewetki powinny zmienić kolor na łososiowy, grillować z dwóch stron, podczas grillowania pędzlem smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
- Przed podaniem, posypać siekaną natką pietruszki. Podać z grillowanymi warzywami i surówką z białej kapusty. Smacznego!
Ola napisał
Bardzo ciekawy przepis na krewetki,jurto grilluję ale krewetki kupuję gotowe z przyprawami w Lidlu,są pyszne 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) Polecam jednak domowe przygotowywanie marynat do ryb, owoców morza, mięs... w ten sposób wiesz co jesz i masz pewność, że wszystko jest świeże i doprawione tak jak lubimy:) Pozdrawiam i miłego grillowania:)
Kasia napisał
taki zestaw przypraw, mleczko kokosowe i krewetki bardzo mi odpowiada, do tej pory te smaki znajdowałam w curry ale Twoje szaszłyki to miła odmiana 🙂
Anna napisał
Kasiu, to moje ulubione klimaty smakowe, wczoraj miałam wielką ochotę na krewetki ale nie np. z czosnkiem, i zaczęłam komponować marynatę...wyszła wspaniała. Myślę, że można ja wykorzystać również do kurczaka.
Pozdrawiam Ania