Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Lebkuchen-pierniczki

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 17 gru, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Znacie niemieckie pierniczki-Lebkuchen, jeśli nie to jest okazja, żeby je wypróbować! Przepis powinien się Wam spodobać, ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a smak obłędny. Pierniczki po dwóch dniach leżakowania są już miękkie i delikatne. Jak już wspomniałam smak lebkuchen jest obłędny bardzo intensywny i aromatyczny, a ciastka rozpływają się w ustach. Swój smak zawdzięczają oczywiście przyprawą korzennym, ale największą rolę ma tutaj miód. Pierniczki przygotowane są tylko na miodzie! Użyłam bardzo smacznego i aromatycznego miodu lipowego, który niebywałe podkręcił ich smak.

Lukrowane pierniczki widziane z góry na czerwonym obrusie obok figurka Mikołaja.
Lebkuchen-pierniczki

Zapach, jaki wydobywa się podczas pieczenia z piekarnika, doprowadza do przepychanek w drzwiach kuchni. Towarzystwo czekające na pierniczki trzeba przepędzać ścierką, bo w przeciwnym razie pierniczki mogłyby zostać pożarte, zanim wystygną. Choć powiem szczerze, że warto poczekać, aż przestygną, zostaną polukrowane i spędzą przynajmniej dwa dni zamknięte w puszce. Po tym czasie miękną i stają się perfekcyjne! Polecam!

📖 Przepis

lebkuchen-pierniczki
Print Pin
5 z 3 głosów

Lebkuchen-pierniczki

Wspaniałe niemieckie pierniczki.
Autor Anna
Kuchnia Niemiecka
Rodzaj Desery
Porcji 40
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 42 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g miodu (ja dałam miód lipowy)
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (lub 2 łyżeczki imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 85 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ cytryny skórka otarta z niej
  • 4 łyżki opcjonalnie można dodać siekane owoce kandyzowane np: skórka z pomarańczy, cytryny czy rodzynki

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru (może odrobina więcej)
  • 3 łyżki soku z cytryny (+ skórka starta z ½ cytryny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do rondelka włożyć pokrojone masło, rozpuścić, następnie dodać miód, połączyć i zestawić z ognia.
  • W misce umieścić mąkę, mielone migdały, owoce kandyzowane i przyprawy, dodać przestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzie klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki.
  • Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią.
  • Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół.
  • Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie z całym papierem na kratkę i wystudzić. Kiedy pierniczki będą już zimne można przystąpić do lukrowania.
  • Do garnuszka wsypać około ½ szklanki cukru pudru dodać kilka kropel soku z cytryny, wymieszać, lukier powinien być gładki, lekko lejący to ułatwi rozprowadzanie go na pierniczkach.
  • Pomalować pierniczki lukrem przy użyciu pędzla, pozostawić do wyschnięcia. Gotowe pierniczki można zamknąć do puszki lub słoika po dwóch dniach będą miękkie i rozpływające się w ustach.

📋 Notatki

Przygotowując lukier najpierw wsypcie do miseczki przesiany cukier, a następnie porcjami zacznijcie dodawać sok z cytryny. W ten sposób szybko uzyskacie odpowiednią konsystencję.
Gotowe pierniczki, tak jak napisałam wcześniej najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nie będą obsychały. Zamykając pierniczki w puszce można przyspieszyć mięknięcie. Po włożeniu ciastek do puszki na wierzch pierniczków kładę połowę pomarańczy i zamykam puszkę. Po dwóch dniach pierniczki są takie jak powinny być, czyli miękkie i delikatne. W przypadku bardzo twardych i kruchych pierników można pozostawić pomarańczę lub jabłko na dłużej, ale nie zapomnijcie wymienić owoców po dwóch dniach. Ponieważ zamknięte owoce na dłużej zaczną się psuć, gnić i pleśnieć no i zniszczą naszą pracę i smakołyki. Pierniki pozostawione bez zamknięcia ( w warunkach Polskich ) stwardnieją 🙁 no chyba, że będzie bardzo wilgotno w pomieszczeniu 😉
Całe pudełko lukrowanych pierników.
Lebkuchen-pierniczki

Inspiracja

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    5 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    22 listopada, 2015 at 10:45 am

    Czy zamiast mąki pszennej, można użyć zwykłej bezglutenowej? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 listopada, 2015 at 4:38 pm

      Witaj Magdo, osobiście nigdy nie stosowałam do tego mąki bezglutenowej, możesz spróbować ... może na początek z połowy porcji, podziel się proszę efektami eksperymentu:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Charlie napisał

    31 grudnia, 2014 at 12:46 pm

    5 gwiazdek
    Niestety już się skończyły ;( Były pyszne dzięki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 stycznia, 2015 at 8:42 am

      W takim razie trzeba upiec nową partię 😉 u mnie wczoraj zostały zjedzone ostatnie sztuki, ale znów je upieczemy 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Jarek napisał

    23 grudnia, 2014 at 11:57 pm

    5 gwiazdek
    Takie pierniczki to ja rozumiem. Akurat nadają się do świątecznej kawy 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 grudnia, 2014 at 1:18 pm

      O tak! jedne z najlepszych 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.