Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Lekkie ciasto rabarbarowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 maj, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś będzie nam potrzebny świeżutki rabarbar, upieczemy z niego lekkie ciasto rabarbarowe. Ciasto jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania jest to ciasto ucierane i żeby udało się tak, jak należy, konieczne są do jego przygotowania składniki w temperaturze pokojowej! To jest niezwykle ważne, bardzo często słyszę, że ciasta ucierane nie wychodzą, a wystarczy trzymać się wcześniej wspomnianej zasady 😉 Pamiętajcie więc, że jeśli będziecie mieli w planach upieczenie jakiegoś ucierańca, to wyjmijcie wcześniej z lodówki masło i jajka. Składniki te mogą czekać na blacie kuchennym kilka godzin. W składzie jest również mleko, które wystarczy podgrzać tuż przed przystąpieniem do mieszania ciasta. Składniki w odpowiedniej temperaturze nie zwarzą się podczas ucierania ciasta, a to jest gwarancją udanego i puszystego wypieku!

Lekkie ciasto rabarbarowe po raz pierwszy upiekłam dwa tygodnie temu i powiem szczerze, że wtedy spróbowałam tylko kilka okruszków. Tylko tyle zostało na blacie kuchennym. Moje dzieci zjadły całość, zanim ciasto ostygło. Od tamtego czasu piekę je dwa razy w tygodniu, bo ciągle nam mało! Poza rabarbarem można dodać truskawkami lub mieszankę rabarbarowo-truskawkową, świetne wychodzi również z malinami ważne, żeby nie przesadzić z ilością i nie obciążyć zbytnio ciasta. Zapomniałam dodać, że ciasto jest z dodatkiem mielonego kardamonu, którego pominąć nie można, to on nadaje temu wypiekowi wspaniałego aromatu! Ciasto podawać można z lodami, bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem pudrem. Zapraszam!

📖 Przepis

lekkie ciasto rabarbarowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Lekkie ciasto rabarbarowe

Proste ciasto ucierane z rabarbarem, lekkie i delikatne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu (mielony)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru (może być trzcinowy)
  • 120 ml mleka (powinno być letnie)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)

Dodatkowo

  • 5 sztuk badyli rabarbaru (ewentualnie kilka truskawek)
  • 1 łyżka cukru (trzcinowego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, mielony kardamon i sodę, wymieszać i odstawić.
  • Do drugiej miski włożyć miękkie masło i cukier, całość miksować do chwili, kiedy masa zrobi się puszysta i jasna. Następnie dodać jajko i dalej miksować do połączenia się składników.
  • Na koniec dodać w dwóch lub trzech porcjach składniki suche na przemian z mlekiem, zmiksować do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  • Rabarbar umyć, obrać i osuszyć.
  • Formę o średnicy 22-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch łyżką. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojony rabarbar ( ja ułożyłam wzór promyczków) na koniec całość posypać cukrem trzcinowym. Ciasto wstawić do piekarnika na 40 minut.
  • Oczywiście, ciasto przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić przy pomocy patyczka, czy jest już upieczone. Jeśli patyczek będzie oblepiony surowym ciastem, to trzeba dopiec je jeszcze przez kilka, kilkanaście minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej!
  • Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w formie. Ciasto można podawać ciepłe z lodami. 
    Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
lekkie ciasto rabarbarowe
lekkie ciasto rabarbarowe
lekkie ciasto rabarbarowe

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 1 vote

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Programista w kuchni napisał

    19 maja, 2017 at 9:16 am

    5 gwiazdek
    Na pewno spróbuję! 🙂 Świetne zdjęcia i to porównanie przed i po wypieku!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2017 at 9:19 am

      Bardzo dziękuję 🙂 Proszę koniecznie spróbować, jest fantastyczne właśnie idę do ogrodu po rabarbar ... 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.