Dziś będzie nam potrzebny świeżutki rabarbar, upieczemy z niego lekkie ciasto rabarbarowe. Ciasto jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania jest to ciasto ucierane i żeby udało się tak, jak należy, konieczne są do jego przygotowania składniki w temperaturze pokojowej! To jest niezwykle ważne, bardzo często słyszę, że ciasta ucierane nie wychodzą, a wystarczy trzymać się wcześniej wspomnianej zasady 😉 Pamiętajcie więc, że jeśli będziecie mieli w planach upieczenie jakiegoś ucierańca, to wyjmijcie wcześniej z lodówki masło i jajka. Składniki te mogą czekać na blacie kuchennym kilka godzin. W składzie jest również mleko, które wystarczy podgrzać tuż przed przystąpieniem do mieszania ciasta. Składniki w odpowiedniej temperaturze nie zwarzą się podczas ucierania ciasta, a to jest gwarancją udanego i puszystego wypieku!
Lekkie ciasto rabarbarowe po raz pierwszy upiekłam dwa tygodnie temu i powiem szczerze, że wtedy spróbowałam tylko kilka okruszków. Tylko tyle zostało na blacie kuchennym. Moje dzieci zjadły całość, zanim ciasto ostygło. Od tamtego czasu piekę je dwa razy w tygodniu, bo ciągle nam mało! Poza rabarbarem można dodać truskawkami lub mieszankę rabarbarowo-truskawkową, świetne wychodzi również z malinami ważne, żeby nie przesadzić z ilością i nie obciążyć zbytnio ciasta. Zapomniałam dodać, że ciasto jest z dodatkiem mielonego kardamonu, którego pominąć nie można, to on nadaje temu wypiekowi wspaniałego aromatu! Ciasto podawać można z lodami, bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem pudrem. Zapraszam!
📖 Przepis
Lekkie ciasto rabarbarowe
🥘 Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka kardamonu (mielony)
- 100 g miękkiego masła
- 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)
- 180 g cukru (może być trzcinowy)
- 120 ml mleka (powinno być letnie)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
Dodatkowo
- 5 sztuk badyli rabarbaru (ewentualnie kilka truskawek)
- 1 łyżka cukru (trzcinowego)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, mielony kardamon i sodę, wymieszać i odstawić.
- Do drugiej miski włożyć miękkie masło i cukier, całość miksować do chwili, kiedy masa zrobi się puszysta i jasna. Następnie dodać jajko i dalej miksować do połączenia się składników.
- Na koniec dodać w dwóch lub trzech porcjach składniki suche na przemian z mlekiem, zmiksować do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
- Rabarbar umyć, obrać i osuszyć.
- Formę o średnicy 22-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch łyżką. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojony rabarbar ( ja ułożyłam wzór promyczków) na koniec całość posypać cukrem trzcinowym. Ciasto wstawić do piekarnika na 40 minut.
- Oczywiście, ciasto przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić przy pomocy patyczka, czy jest już upieczone. Jeśli patyczek będzie oblepiony surowym ciastem, to trzeba dopiec je jeszcze przez kilka, kilkanaście minut. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej!
- Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w formie. Ciasto można podawać ciepłe z lodami. Po całkowitym wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Programista w kuchni napisał
Na pewno spróbuję! 🙂 Świetne zdjęcia i to porównanie przed i po wypieku!
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Proszę koniecznie spróbować, jest fantastyczne właśnie idę do ogrodu po rabarbar ... 🙂 Pozdrawiam serdecznie!