Ciasta z dodatkiem dyni, czy marchewki nie dziwią nikogo, ale ze szpinakiem? Hmmm, to jest bardzo intrygująca sprawa! Do upieczenia ciasta zachęciła mnie moja Mama, która miała okazję spróbować leśnego mchu u moich kuzynek. Mama była zachwycona ciastem, więc zaczęłam szukać przepisu i przyznam, że wygląd naprawdę zaciekawił moją kulinarną wyobraźnię 😉 Trzeba przyznać, że ciasto pięknie się prezentuje, a co ze smakiem? Smak ciasta jest ciekawy i mimo dużej ilości szpinaku w przepisie właściwie nie jest on wyczuwalny. Ciasto zakwalifikowałabym do "babek" dość ciężkich, wilgotnych i kremowych. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a lista składników krótka. Po przeszukaniu internetu dostosowałam przepis tak, aby pasował do ilości szpinaku, jaką dysponowałam. Do ciasta dodałam olejek migdałowy, ale myślę, że dobrze sprawdzi się też z nutą cytrusową. Wrażenie robi piękny zielony kolor ciasta niczym niewzmacniany. Okruszki ciasta wykorzystujemy do przyozdobienia wierzchu i boków do tego jeszcze kilka malin, borówek czy jagód do dekoracji i prawdziwy leśny mech gotowy. Maliny, borówki lub jagody można włożyć w warstwę kremu, będzie to dodatkowa szczypta smaku. Smacznego!
📖 Przepis
Leśny mech
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- 400 g mrożonego szpinaku - rozdrobnionego
Składniki na krem
- 200 ml śmietany 30 lub 36 %
- 250 g serka mscarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
🔪 Instrukcje
- Szpinak rozmrozić, a następnie mocno odcisnąć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Jajka wbić do miski miksera dodać cukier, ubić na puszystą masę, cienkim strumieniem dolewać olej ciągle mieszając, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek aromatyczny na koniec dodać szpinak, zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przelać do formy ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, formę z ciastem wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, po 40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto suchym drewnianym patyczkiem jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
- Po upieczeniu wyjąc ciasto na kratkę, wystudzić.
- Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno. W misce umieścić serek, cukier i cukier waniliowy zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietanę, całość krótko zmiksować.
- Po całkowitym wystudzeniu ciasta należy odciąć jego górną część ( w około ⅔ jego wysokości ), odciętą część ciasta pokruszyć w dłoniach do miseczki, odstawić.
- Na ciasto wyłożyć krem i wyrównać, rozsmarować również cienką warstwę kremu na bokach ciasta, większą część pokruszonego ciasta posypać na wierzch, a resztę na boki.
- Smacznego!
Magda napisał
Aniu,
planuję z tego przepisu zrobić tort boisko:)
Zastanawiam się, czy zieleń jaką uzyskam ze szpinaku się nada? Jak myślisz? Możesz coś poradzić? może gdybym dodała odrobinę zielonego barwnika trawa byłaby bardziej soczystko-zielona? Będę wdzięczna za Twoją opinię
pozdrawiam
Anna napisał
Magdo, kolor ze szpinaku uzyskasz taki jak jest na zdjęciu ?. Jeśli chciałabyś, żeby kolor był bardziej intensywny to dodaj kilka kropel barwnika, ale nie za dużo, bo będzie zbyt ciemne. To ciasto idealnie nadaje się na taki boiskowy tort ! Wszystkiego dobrego i smacznego! Pozdrawiam ?
matleen napisał
Ciasto nietuzinkowe. Wygląda ciekawie.
Pozdrawiam
Anna napisał
Dziękuję:) to prawda ciasto jest niecodzienne i warte wypróbowania 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Margaret napisał
Robiłam w czwartek ;)) pyszne zniknęło w jeden dzień. A ja załapałam się tylko na jeden kawałek: ( resztę pochłonęła rodzinka!
Anna napisał
Bardzo się cieszę 🙂 Ciekawe, że szpinak w takiej formie może tak smakować 🙂 Dzięki temu, że szpinaku jest tam dość dużo, można powiedzieć, że ciasto jest zdrowsze od innych 😉 He,he...
JUSTYNA napisał
Ciasto pycha, robiła Iwonka ,także przepis warty polecenia 🙂 ...wiem co piszę ,hahaaa !!!
Anna napisał
Właśnie, właśnie 🙂 Dziękuję Wam za inspirację 🙂