Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Leśny mech

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 2 sty, 2015 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasta z dodatkiem dyni, czy marchewki nie dziwią nikogo, ale ze szpinakiem? Hmmm, to jest bardzo intrygująca sprawa! Do upieczenia ciasta zachęciła mnie moja Mama, która miała okazję spróbować leśnego mchu u moich kuzynek. Mama była zachwycona ciastem, więc zaczęłam szukać przepisu i przyznam, że wygląd naprawdę zaciekawił moją kulinarną wyobraźnię 😉 Trzeba przyznać, że ciasto pięknie się prezentuje, a co ze smakiem? Smak ciasta jest ciekawy i mimo dużej ilości szpinaku w przepisie właściwie nie jest on wyczuwalny. Ciasto zakwalifikowałabym do "babek" dość ciężkich, wilgotnych i kremowych. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a lista składników krótka. Po przeszukaniu internetu dostosowałam przepis tak, aby pasował do ilości szpinaku, jaką dysponowałam. Do ciasta dodałam olejek migdałowy, ale myślę, że dobrze sprawdzi się też z nutą cytrusową. Wrażenie robi piękny zielony kolor ciasta niczym niewzmacniany. Okruszki ciasta wykorzystujemy do przyozdobienia wierzchu i boków do tego jeszcze kilka malin, borówek czy jagód do dekoracji i prawdziwy leśny mech gotowy. Maliny, borówki lub jagody można włożyć w warstwę kremu, będzie to dodatkowa szczypta smaku. Smacznego!

📖 Przepis

lesny mech
Print Pin
5 z 4 głosów

Leśny mech

Nietypowe pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 400 g mrożonego szpinaku - rozdrobnionego

Składniki na krem

  • 200 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 250 g serka mscarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Szpinak rozmrozić, a następnie mocno odcisnąć.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Jajka wbić do miski miksera dodać cukier, ubić na puszystą masę, cienkim strumieniem dolewać olej ciągle mieszając, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek aromatyczny na koniec dodać szpinak, zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto przelać do formy ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, formę z ciastem wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, po 40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto suchym drewnianym patyczkiem jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
  • Po upieczeniu wyjąc ciasto na kratkę, wystudzić.
  • Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno. W misce umieścić serek, cukier i cukier waniliowy zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietanę, całość krótko zmiksować.
  • Po całkowitym wystudzeniu ciasta należy odciąć jego górną część ( w około ⅔ jego wysokości ), odciętą część ciasta pokruszyć w dłoniach do miseczki, odstawić.
  • Na ciasto wyłożyć krem i wyrównać, rozsmarować również cienką warstwę kremu na bokach ciasta, większą część pokruszonego ciasta posypać na wierzch, a resztę na boki.
  • Smacznego!
lesny mech
lesny mech

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    21 sierpnia, 2016 at 3:19 pm

    Aniu,
    planuję z tego przepisu zrobić tort boisko:)
    Zastanawiam się, czy zieleń jaką uzyskam ze szpinaku się nada? Jak myślisz? Możesz coś poradzić? może gdybym dodała odrobinę zielonego barwnika trawa byłaby bardziej soczystko-zielona? Będę wdzięczna za Twoją opinię
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 sierpnia, 2016 at 6:26 pm

      Magdo, kolor ze szpinaku uzyskasz taki jak jest na zdjęciu ?. Jeśli chciałabyś, żeby kolor był bardziej intensywny to dodaj kilka kropel barwnika, ale nie za dużo, bo będzie zbyt ciemne. To ciasto idealnie nadaje się na taki boiskowy tort ! Wszystkiego dobrego i smacznego! Pozdrawiam ?

      Odpowiedz
  2. matleen napisał

    06 lutego, 2015 at 2:49 am

    Ciasto nietuzinkowe. Wygląda ciekawie.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lutego, 2015 at 11:05 am

      Dziękuję:) to prawda ciasto jest niecodzienne i warte wypróbowania 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Margaret napisał

    20 stycznia, 2015 at 7:24 pm

    5 gwiazdek
    Robiłam w czwartek ;)) pyszne zniknęło w jeden dzień. A ja załapałam się tylko na jeden kawałek: ( resztę pochłonęła rodzinka!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2015 at 6:17 pm

      Bardzo się cieszę 🙂 Ciekawe, że szpinak w takiej formie może tak smakować 🙂 Dzięki temu, że szpinaku jest tam dość dużo, można powiedzieć, że ciasto jest zdrowsze od innych 😉 He,he...

      Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    20 stycznia, 2015 at 2:11 pm

    5 gwiazdek
    Ciasto pycha, robiła Iwonka ,także przepis warty polecenia 🙂 ...wiem co piszę ,hahaaa !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2015 at 6:24 pm

      Właśnie, właśnie 🙂 Dziękuję Wam za inspirację 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.