Magdalenki to maleńkie ciastka biszkoptowe wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Przepis na magdalenki spodoba się tym, którzy uwielbiają poranną herbatkę lub kawkę z małą słodką przekąską. Ciasteczka pięknie pachną cynamonem i miodem, są obłędne. Osobiście nie jestem wielką fanką ciastek biszkoptowych, a to z powodu ich suchości, ale te są godne polecenia! Dzięki sporej ilości masła w przepisie ciastka są wilgotne, piekąc magdalenki, należy sprawdzać ich stan wypieczenia, aby ich nie przepiec, bo wtedy będą suche. Przygotowanie ciastek zajmuje niewiele czasu, więc to również dobry powód do wypróbowania ich.
📖 Przepis
Magdalenki cynamonowo miodowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 3 średnie jajka
- 250 g mąki pszennej
- 180 g płynnego miodu (dowolny rodzaj)
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 1 łyżka wody
- 50 g cukru muscovado
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- W rondelku roztopić masło, dodać miód i wodę, wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki, miksować kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
- Ciasto nakładać do foremek na magdalenki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 12-20 min, czas uzależniony jest od Waszego piekarnika, w moim pieką się 12 min, należy zaglądać do nich czy zbytnio nie ciemnieją.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem, choć powiem szczerze, że u mnie niewiele z nich stygnie, bo są zjadane na ciepło przez moje dzieci 🙂
- Po całkowitym wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Smacznego!
Comments
No Comments