• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Magdalenki cynamonowo miodowe

Magdalenki cynamonowo miodowe

Aktualizacja: 27 sie, 2020 · Opublikowany: 8 maj, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Magdalenki to maleńkie ciastka biszkoptowe wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Przepis na magdalenki spodoba się tym, którzy uwielbiają poranną herbatkę lub kawkę z małą słodką przekąską. Ciasteczka pięknie pachną cynamonem i miodem, są obłędne. Osobiście nie jestem wielką fanką ciastek biszkoptowych, a to z powodu ich suchości, ale te są godne polecenia! Dzięki sporej ilości masła w przepisie ciastka są wilgotne, piekąc magdalenki, należy sprawdzać ich stan wypieczenia, aby ich nie przepiec, bo wtedy będą suche. Przygotowanie ciastek zajmuje niewiele czasu, więc to również dobry powód do wypróbowania ich.

Print Pin
5 z 2 głosów

Magdalenki cynamonowo miodowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 27 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 3 średnie jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g płynnego miodu (dowolny rodzaj)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 50 g cukru muscovado
  • cukier puder do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondelku roztopić masło, dodać miód i wodę, wymieszać, następnie dodać pozostałe składniki, miksować kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
  • Ciasto nakładać do foremek na magdalenki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 12-20 min, czas uzależniony jest od Waszego piekarnika, w moim pieką się 12 min, należy zaglądać do nich czy zbytnio nie ciemnieją.
  • Po upieczeniu wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem, choć powiem szczerze, że u mnie niewiele z nich stygnie, bo są zjadane na ciepło przez moje dzieci 🙂
  • Po całkowitym wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku.
  • Smacznego!
Magdalenki cynamonowo miodowe ułożone w pudełeczku jedna za drugą jedna część posypana cukrem pudrem
« Rolada szpinakowo serowa
Tygrysie bułeczki »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}