Zobaczyłam na zdjęciu magiczne ciasto i od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Analizując przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak jest to możliwe, że trójwarstwowe ciasto wychodzi za jednym zamachem? Dość zwarty spód, na którym rośnie kremowo-budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? Wydaje się to niemożliwe, a jednak magiczne ciasto wychodzi z piekarnika w trzech warstwach. Aby się udało, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda.
🥘 Składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej białka oddzielone od żółtek
- 1 łyżka łyżka wody
- 4 krople soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny masło powinno być stopione i ostudzone
- 115 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
- Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
🎂Ciasto
Nie mam pojęcia, jak to się dzieje. Jedno jest pewne z bardzo rzadkiej masy, którą wstawiamy do piekarnika, a po godzinie pieczenia wyjmujemy trójwarstwowe ciasto. Magie ta składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami je upiec i przekonajcie się o tej niesamowitej magii, która zachodzi podczas pieczenia tego wyjątkowego ciasta 🙂
📖 Przepis
Magiczne ciasto
🥘 Składniki
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej (białka oddzielone od żółtek)
- 1 łyżka łyżka wody
- 4 krople soku z cytryny
- 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny (masło powinno być stopione i ostudzone)
- 115 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- cukier puder do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
- Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
- Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
- Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
- Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Inspiracja z tej strony
cinusiowa napisał
Czy ktoś próbował pięć to ciasto w piekarniku gazowym, gdzie nie ma możliwości grzania góra? Jak wtedy ustawić temperaturę? Wyjdzie w ogóle?
Anna napisał
Hmm, ja niestety nie mam doświadczenia z gazowym piekarnikiem, ale wydaje mi się, że temperatura powinna być taka, jak w piekarniku elektrycznym.
Ewa napisał
Jeśli pieczemy zgodnie z instrukcją, a piekarnik grzeje prawidłowo, nie ma prawa się nie udać. Pieklam trzeci raz i jest idealne. Dla nowicjuszy - absolutnie nie wolno przebić białek.
Anna napisał
Tak, to prawda, tutaj nie można przesadzić z ubijaniem białek 🙂 Ciasto jest nietypowe i zaskakujące, wspaniale, że Wam smakuje i wychodzi 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Ala napisał
Były 3 warstwy, w smaku naprawdę jak budyń 😀 niestety warstwa biszkoptowe mi upadła. Ma ktoś jakieś sposoby na to, by ciasta nie upadały ?
Anna napisał
Super, jeśli ciasta troszkę opadają to może powinny spędzić odrobinę dłużej w piekarniku...ale może ktoś ma inne pomysły 🙂 Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!!!
Aneta napisał
Robię to ciasto juz 3 raz i zawsze mi opada 🙁 dlaczego co jest nie tak jeśli robie ws,ystki zgodnie z przepisem
Anna napisał
Magiczne ciasto po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie może opaść, ale nie powinno zapadać się, jeśli tak się dzieje, to być może jest niedopieczone. Każdy piekarnik piecze inaczej i to trzeba kontrolować. Być może temperatura w piekarniku szwankuje? Często też ciasto opada, jeśli jest na bazie przebitych białek, białka ubijamy do chwili, kiedy zrobią się na tyle sztywne, że nie skapują z trzepaczki. Ciasto opadnie też, jeśli przesadzimy z końcowym mieszaniem masy z białkami i podczas mieszkania całkowicie rozbijemy białka.
Lea napisał
Zrobiłam z mąką kokosową żeby było bez glutenu.Dodawałam metodą prób i błędów jeśli chodzi o ilość mąkę.Warstwy nie wyszły ale mam nowy przepis na udawany sernik.O super kokosowym smaku.
Anna napisał
Wspaniale, to jest kreatywne pieczenie i talent! Brawo i dziękuje za podzielenie się pomysłem 😁
Olek napisał
Czy można użyć mąki ryżowej?
Anna napisał
Raczej z mąką ryżową to ciasto nie wyjdzie, obawiam się, że jakieś poważniejsze zmiany w tym cieście sprawią, że niestety nie wyjdzie.
Barbara Bugajska napisał
Nie widzę nic o proszku do pieczenia czy się go daje
Anna napisał
Nie ma proszku do pieczenia wystarczą dobrze ubite białka.