Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Magiczne ciasto

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 14 cze, 2013 · przez Anna · 69 komentarzy

Skocz do przepisu

Zobaczyłam na zdjęciu magiczne ciasto i od razu zabrałam się do wypróbowania przepisu! Analizując przepis, nasunęło mi się pytanie. Jak jest to możliwe, że trójwarstwowe ciasto wychodzi za jednym zamachem? Dość zwarty spód, na którym rośnie kremowo-budyniowy środek, a na wierzchu puszysty biszkopt? Wydaje się to niemożliwe, a jednak magiczne ciasto wychodzi z piekarnika w trzech warstwach. Aby się udało, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne! Jeśli dodamy do masy z żółtek, cukru i masła, zimne mleko, masło natychmiast się rozwarstwi i zetnie, a wtedy nie gwarantuję, że ciasto się uda.

magiczne ciasto
Magiczne ciasto
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂Ciasto
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej białka oddzielone od żółtek
  • 1 łyżka łyżka wody
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny masło powinno być stopione i ostudzone
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
  • Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
  • Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
  • Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.

🎂Ciasto

Nie mam pojęcia, jak to się dzieje. Jedno jest pewne z bardzo rzadkiej masy, którą wstawiamy do piekarnika, a po godzinie pieczenia wyjmujemy trójwarstwowe ciasto. Magie ta składa się z trzech wyraźnie różniących się warstw. Spróbujcie sami je upiec i przekonajcie się o tej niesamowitej magii, która zachodzi podczas pieczenia tego wyjątkowego ciasta 🙂

📖 Przepis

magiczne ciasto
Print Pin
4,73 z 11 głosów

Magiczne ciasto

Magiczne i smaczme!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 łyżka łyżka wody
  • 4 krople soku z cytryny
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny (masło powinno być stopione i ostudzone)
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Białka z dodatkiem soku z cytryny, ubić na sztywną pianę, odstawić.
  • Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Przesiać mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować. Delikatnym strumieniem dolać letnie mleko, zmiksować.
  • Na końcu dodać ubitą pianę z białek, najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
  • Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Ciasto pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto można podać również polane kremem cytrynowym lub innym ulubionym dodatkiem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bardzo ważna sprawa! Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej!
magiczne ciasto
magiczne ciasto

Inspiracja z tej strony

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    4,73 from 11 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. cinusiowa napisał

    16 kwietnia, 2022 at 2:22 pm

    Czy ktoś próbował pięć to ciasto w piekarniku gazowym, gdzie nie ma możliwości grzania góra? Jak wtedy ustawić temperaturę? Wyjdzie w ogóle?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 kwietnia, 2022 at 10:47 pm

      Hmm, ja niestety nie mam doświadczenia z gazowym piekarnikiem, ale wydaje mi się, że temperatura powinna być taka, jak w piekarniku elektrycznym.

      Odpowiedz
  2. Ewa napisał

    17 lutego, 2021 at 11:37 am

    Jeśli pieczemy zgodnie z instrukcją, a piekarnik grzeje prawidłowo, nie ma prawa się nie udać. Pieklam trzeci raz i jest idealne. Dla nowicjuszy - absolutnie nie wolno przebić białek.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lutego, 2021 at 3:32 pm

      Tak, to prawda, tutaj nie można przesadzić z ubijaniem białek 🙂 Ciasto jest nietypowe i zaskakujące, wspaniale, że Wam smakuje i wychodzi 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. Ala napisał

    31 grudnia, 2020 at 10:59 am

    5 gwiazdek
    Były 3 warstwy, w smaku naprawdę jak budyń 😀 niestety warstwa biszkoptowe mi upadła. Ma ktoś jakieś sposoby na to, by ciasta nie upadały ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 grudnia, 2020 at 5:37 pm

      Super, jeśli ciasta troszkę opadają to może powinny spędzić odrobinę dłużej w piekarniku...ale może ktoś ma inne pomysły 🙂 Wszystkiego dobrego na Nowy Rok!!!

      Odpowiedz
  4. Aneta napisał

    26 grudnia, 2020 at 9:56 pm

    Robię to ciasto juz 3 raz i zawsze mi opada 🙁 dlaczego co jest nie tak jeśli robie ws,ystki zgodnie z przepisem

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 grudnia, 2020 at 11:42 pm

      Magiczne ciasto po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie może opaść, ale nie powinno zapadać się, jeśli tak się dzieje, to być może jest niedopieczone. Każdy piekarnik piecze inaczej i to trzeba kontrolować. Być może temperatura w piekarniku szwankuje? Często też ciasto opada, jeśli jest na bazie przebitych białek, białka ubijamy do chwili, kiedy zrobią się na tyle sztywne, że nie skapują z trzepaczki. Ciasto opadnie też, jeśli przesadzimy z końcowym mieszaniem masy z białkami i podczas mieszkania całkowicie rozbijemy białka.

      Odpowiedz
  5. Lea napisał

    22 października, 2020 at 4:39 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiłam z mąką kokosową żeby było bez glutenu.Dodawałam metodą prób i błędów jeśli chodzi o ilość mąkę.Warstwy nie wyszły ale mam nowy przepis na udawany sernik.O super kokosowym smaku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2020 at 5:06 pm

      Wspaniale, to jest kreatywne pieczenie i talent! Brawo i dziękuje za podzielenie się pomysłem 😁

      Odpowiedz
  6. Olek napisał

    29 maja, 2020 at 4:23 pm

    Czy można użyć mąki ryżowej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2020 at 8:50 pm

      Raczej z mąką ryżową to ciasto nie wyjdzie, obawiam się, że jakieś poważniejsze zmiany w tym cieście sprawią, że niestety nie wyjdzie.

      Odpowiedz
  7. Barbara Bugajska napisał

    11 maja, 2020 at 7:28 pm

    Nie widzę nic o proszku do pieczenia czy się go daje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2020 at 11:00 pm

      Nie ma proszku do pieczenia wystarczą dobrze ubite białka.

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.